Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

S'ha constituït PIMEC Esport

El COPLEFC s'ha involucrat en la creació de la sectorial de l'esport a la patronal de les pimes, microempreses i autònoms

Després de la feina d'organitzacions capdavanteres de l'activitat física i de l'esport amb la finalitat d'unir el sector des de la perspectiva empresarial a fi d'ajudar-lo a recuperar-se i per definir estratègies conjuntes que permetin situar Catalunya com a referent esportiu, avui 14 de maig, PIMEC s'ha convertit en la casa comuna empresarial mitjançant la constitució de la seva nova sectorial PIMEC Esport. L'acte s'ha esdevingut a l'INEFC en una matinal en què primerament s'ha fet una sessió de treball amb els membres constituents de la Junta de la sectorial, que ha servit per exposar el seu funcionament operatiu i la confirmació de la missió i els objectius inicials, així com també per fer la lectura formal de l'acta de constitució, acompanyada de les signatures corresponents.

Tot seguit, una vegada acomplerts els requisits necessaris per a la nova sectorial, PIMEC Esport s'ha presentat davant els mitjans de comunicació, acte en què el president de PIMEC, Antoni Cañete, ha afirmat amb contundència que "reivindico la importància i significació de sector de l'esport", basant-se en les dades de valor corresponents al PIB i a l'ocupació, a més de recordar que és "una de les millors inversions, perquè suposa invertir en prevenció, en salut", entre altres consideracions.

August Tarragó Sabat (col. 7780), per l'ADECAF, i com a president de la sectorial, en primer lloc ha mostrat satisfacció per la nova sectorial i l'acollida que han rebut des de PIMEC. Tot seguit ha indicat les dades més bàsiques del sector: 6.000 empreses, 4.000 MEUR de facturació conjunta, 2,1% del PIB i 2,7% de l'ocupació de Catalunya, i ha posat en relleu que està constituït en el 98,9% per pimes i autònoms. I si econòmicament són unes dades rellevants, també ho és la incidència en la salut i la possibilitat de projecció del país. Així mateix, ha deixat ben clar que no han vingut per "substituir ningú, sinó a representar el sector de les pimes i a col·laborar amb els altres agents". Com a plantejaments immediats, s'ha proposat la recuperació del sector, per a la qual cosa ha reclamat disposar d'ajudes directes i ha apostat per la captació de fons europeus i, igualment, fomentar i contribuir a generar projectes de país que reverteixin en riquesa per al mateix sector.

Seguidament han anat intervenint els diversos integrants de la Junta de la sectorial PIMEC Esport, començant per Pere Manuel Gutiérrez (col. 8570), que com a president del COPLEFC ha posat l'accent en la diversitat de professionals que integren el sector, ja sigui "com a empresaris, autònoms, assalariats, inversors" i que "tots treballen per garantir a la ciutadania que els serveis dels professionals siguin els millors possibles". Així mateix, ha apostat per crear i divulgar un relat que eviti amenaces i que cuidi els professionals.

Després ha intervingut Ramon Canela, que ha recordat els 160 dies de tancament i que el "sector està bastant deixat de la mà de Déu" i ha reclamat que ha arribat el moment d'eliminar la limitació d'aforament al 50% a les instal·lacions, a més del que ha qualificat "l'IVA dels rics, amb el 21%". I Toni Brocal (des de l'ADECAF) no ha oblidat que la recent nascuda sectorial té molta feina, però que amb el paraigua que obre PIMEC serà possible afrontar-la. Andrés de la Dehesa, des de l'AFYDAD (associació de fabricants i distribuïdors d'articles esportius), s'ha vist convençut que "podrem posar l'esport a l'agenda política", un esport que va més enllà del futbol, i ha mostrat l'orgull de pertinença a un sector, perquè "no n'hi ha cap de millor".

Oriol Tomás, en representació de les centrals de compres (Interesport i Base)  ha posat l'accent en la necessitat de reinvenció, una tasca que ha de ser compartida. Per la seva part, Joan Porcar (fundador d'RPM MKTG), ha exposat que el sector és un dels que més està canviant els darrers quinze anys i ha destacat un fet molt significatiu, "l'esport ja no és solament d'uns professionals que el practiquen, sinó que forma part de la cultura de les persones, no és una moda". I això fa veure que no pot desaparèixer. Una altra veu, la de Josep M. Monteagudo, en el seu cas provinent del sector tecnològic, que també acull PIMEC Esport, ha demanat la necessitat d'inversions i de promoció del talent jove, un col·lectiu necessari per a la digitalització de l'entorn empresarial de l'esport i l'activitat física. Finalment, Carles Rabaneda, de Roc Roi, vinculat a l'activitat física a la natura, ha posat un nou ingredient, com és el de la transversalitat de l'activitat, ja que medi natural i turisme, o comerç, hi van molt vinculats, i per això ha esmentat la necessitat de buscar sinergies.

En resposta a preguntes dels mitjans, August Tarragó ha recordat diversos objectius fonamentals, més enllà de donar-se a conèixer: la consideració i la insistència en el missatge que l'activitat física i l'esport és essencial, determinar el pla de reactivació del sector de l'esport, amb implicació directa dels governs, "perquè si ens han tancat, ens han empobrit, han de tenir la capacitat i posar els recursos per ajudar-nos" i ha situat la fiscalitat en el punt de mira, una qüestió en què els crèdits ICO no li han passat per alt: "Ens hem endeutat fins a les celles i no poden servir per afavorir els bancs i per pagar impostos ", han de ser per capitalitzar les empreses.

Finalment, Antoni Cañete ha estat contundent: "No s'entén que un sector que ha fet les inversions per mantenir mesures de seguretat i que ha estat castigat sis mesos pràcticament sense activitat, no sigui una prioritat". I si "tothom entén que cal posar un impost al CO2 perquè cal avançar en la descarbonització, un sector de l'esport que ens permet una vida saludable i evitar despesa sanitària, no pot ser que no tingui un fiscalitat favorable, que és en benefici de la societat".

Amb les portes obertes a partir d'ara a altres membres que es vulguin incorporar a PIMEFC Esport, els integrants de la Junta són els següents:

-Presidència: ADECAF, August Tarragó.
-Vicepresidència: COPLEFC, Pare Manuel.
-Vocalies: DIR, Ramon Canela; LUDUS, Toni Brocal; AFYDAD, Andrés de la Dehesa; INTERSPORT, Oriol Tomás; BENITOSPORTS, Laura Garcia;
RPM, Joan Porcar; HUB23, Josep Maria Monti, ROC ROI, Carles Rabaneda.
-Coordinació: Iolanda Latorre.


Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.