Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

FisioAPiC, invasió de competències

El COPLEFC denuncia al Departament de Salut la invasió de competències dels fisioterapeutes al programa FisioAPiC

El Departament de Salut estableix que "L'estratègia d'atenció primària i comunitària (APiC) defineix les polítiques de millora i de transformació de l'atenció primària i comunitària de salut a Catalunya per tal de facilitar el posicionament de les persones i les seves necessitats socials i de salut en el centre del procés d'atenció". En aquest marc d'actuació, els fisioterapeutes hi han estat incorporats mitjançant el programa FisioAPiC. Una decisió que camina en la bona línia dels equips multidisciplinaris per oferir una cartera de serveis òptima, si no fos que hi ha atribucions professionals indegudes i, per tant, intrusisme.

Concretament, algunes de les intervencions incloses a la cartera de serveis del programa FisioAPIC, com la "realització de grups i tallers sobre exercici físic terapèutic i activitat física", l'"educació en autocura de l'activitat física més adequada i de l'exercici terapèutic" o "l'exercici físic terapèutic i activitat física adaptada a les necessitats individuals de les persones", sobrepassen les competències professionals pròpies dels fisioterapeutes, que estan reservades als EFE. Per tant, el COPLEFC ha d'insistir que s'incorre en una atribució indeguda de competències, contrària a la legislació vigent. I per això, davant la gravetat de la situació, en defensa de les capacitats professionals  estava disposat a presentar una demanda judicial.

Però abans de fer el pas, va assabentar-ne les autoritats sanitàries de la Generalitat i, així mateix, va voler oferir la possibilitat de posar-hi remei i esmenar-ho. Aquest és l'origen d'una reunió que per problemes d'agenda del Departament de Salut s'ha ajornat més del previst.

Finalment, la trobada es va produir el 4 de setembre amb aquestes qüestions damunt la taula, la qual cosa hi conferia un caràcter d'una gran rellevància i significació, com ho demostra l'assistència, com a membres del Departament de Salut, de la Dra. Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública; Aina Plaza, directora general de Planificació i Recerca en Salut; Ana Bocio, subdirectora general de Promoció de la Salut; Dra. Núria Nadal, directora d'Atenció Primària i a la Comunitat, i Anna Forcada, adjunta a la Direcció d'Atenció Primària i a la Comunitat, mentre que del COPLEFC hi van assistir Pere Manuel Gutiérrez (col. 8570), president; Alèxia Pérez García (col. 10230), gerent, i Raquel Mirabet Agulled (col. 54263), assessora jurídica i responsable de la Comissió de Defensa de la Professió.El punt de vista del Col·legi és ben clar pel que fa al marc regulador dels professionals que han de participar per donar la resposta d'APiC, en el punt de l'exercici físic: la Llei de l'exercici de les professions de l'esport a Catalunya i altra jurisprudència sobre la idoneïtat dels educadors físics esportius (EFE) en tots els àmbits, també el sanitari. Així mateix, el COPLEFC insisteix i recorda sempre, com va fer en aquesta reunió, la denominació impròpia d'"exercici físic terapèutic", que legalment ja ha estat també considerada redundant i inapropiada. 

Des d'aquest plantejament, el Col·legi va traslladar als representants del Departament de Salut que no hi ha d'haver lluita de professionals, sinó col·laboració en un equip multidisciplinari, però cadascú amb les seves atribucions i no generant intrusismes laborals en l'aplicació de la cartera de serveis a la comunitat.

Igualment, els participants del COPLEFC en la reunió van exposar els àmbits exclusius dels professionals de l'exercici físic, l'educació física i l'esport en la promoció de la salut, tot i no gaudir els EFE de l'etiqueta de "professionals sanitaris". En aquest sentit, es van donar a conèixer amb tot detall els continguts del posicionament del COPLEFC (www.ambquitentrenes.cat/especialsalut)  sobre la qüestió.

A més a més, el COPLEFC també es va esmentar el cas de les Illes Balears, amb les atribucions adients als professionals corresponents (www.lasalutsentrena.cat/https-www-lasalutsentrena-cat-illes-balears/).

Després de l'intercanvi d'opinions, la Dra. Cabezas es va comprometre a estudiar les diverses referències presentades i les opinions expressades pel COPLEFC i a convocar una nova reunió (en un termini prudencial), a fi d'avançar plegats sempre amb el mateix objectiu, que és l'oferta de cartera de serveis de salut a la ciutadania (APiC). 

El Col·legi, per boca del president Pere Manuel, va insistir en la voluntat de col·laboració, a més de l'interès a evitar la via judicial i el desig de poder promoure la salut en la ciutadana amb un dels col·laboradors institucionals principals del Col·legi com és el Departament de Salut.

Per tant, la carpeta continua damunt la taula i l'expedient no es pot donar per tancat. El COPLEFC continua exercint així el seu paper d'interlocutor de la professió, al dia d'avui amb un conjunt de 5.800 col·legiats, tots universitaris, davant les administracions públiques.

Pots llegir el Programa FisioAPiC: enllaç.
Reunio-FisioAPiC-03.jpg (296 KB)
Un moment de la reunió.

FisioAPiC-MalAplicat-02.jpg (177 KB)
Exemple de la situació que denuncia el COPLEFC.

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.