Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

I Congrés Internacional RIADIS

17/01/2022

Educació Barcelona

El COPLEFC col·labora en aquest congrés amb les universitats sobre aprenentatge servei per a la inclusió social

Els propers dies 20 i  21 de gener tindrà lloc a Barcelona el primer Congrés Internacional RIADIS, en què es debatrà sobre l'aprenentatge servei per a la inclusió social mitjançant l'activitat física i esportiva. Una línia de recerca a la qual el COPLEFC se suma i col·labora, juntament amb altres organismes i entitats capdavanteres en aquest terreny, com ara l'Institut de Recerca de la UB, el Centre de Recursos de l'ONCE Barcelona, l'Institut Guttmann, la Fundació Esportsalus, la Unesco, l'Arep, Super Acció, la Federació  Catalana d'Esports per a Cecs, la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, i el mateix Ajuntament de Barcelona, juntament amb les universitats organitzadores de la trobada.

Es tracta d'una molt bona oportunitat per conèixer l'aprenentatge servei des del món de l'activitat física i esportiva, així com també un bon ventall d'actors principals en aquest terreny, en una línia de treball que ha de tenir continuïtat en una societat madura i inclusiva, per pal·liar els greus desequilibris que situacions de molt diversa mena provoquen entre la ciutadania.

Algunes dades de l'aprenentatge servei

Hi ha un cert grau d'unanimitat a definir l'aprenentatge servei (ApS) com una activitat complexa que integra el servei a la comunitat amb l'aprenentatge de continguts, competències, habilitats o valors. En l'ApS es fonen intencionalitat pedagògica i intencionalitat solidària. És una proposta innovadora que parteix d'elements tan coneguts com el servei voluntari a la comunitat i l'adquisició d'aprenentatges.

L'aprenentatge servei és, doncs, un projecte educatiu amb utilitat social.  La relació circular que s'estableix entre l'aprenentatge i el servei genera una nova realitat que intensifica els efectes de cada un per separat. L'aprenentatge millora el servei a la comunitat, perquè aquest guanya en qualitat, i el servei dona sentit a l'aprenentatge, perquè allò que s'aprèn es pot transferir a la realitat en forma d'acció.

Algunes dades sobre RIADIS

La Xarxa de Recerca en Activitat Física i Esport per a la Inclusió Social (RIADIS) reuneix actualment investigadors de deu universitats integrant capacitats i recursos dirigits cap a l'excel·lència docent i investigadora a l'àmbit de la inclusió en activitat física i esportiva (AFE).

Les i els investigadors tenen en comú la utilització de la metodologia aprenentatge servei (ApS) per avançar en el coneixement sobre la inclusió des de l'AFE, per a diferents col·lectius en situació d'exclusió socioeconòmica.

La inclusió mitjançant la pràctica d'AFE suposa un avenç en el pensament social a fi de trencar barreres que limitin la participació plena en programes d'AFE i, per extensió, a l'entorn socioeconòmic de col·lectius en situació de desavantatge.

RIADIS està oberta a tots els docents i grups de recerca universitaris nacionals o estrangers que se sentin identificats amb l'ApS, l'educació física, l'esport i la inclusió social. 

Tot i que hi ha nombroses experiències d'ApS mitjançant  AFE, la recerca en aquest àmbit encara resulta emergent. La integració en una xarxa del col·lectiu investigador és un primer pas cap a la qualitat i l'excel·lència en aquesta línia de recerca.

Actualment pertanyen a RIADIS les universitats següents: Universitat de Barcelona, Universitat de València, Universitat Jaume I, Universitat Ramon Llull,  Università degli Studi di Roma, Unir Universitat a Internet, Universidad Autónoma de Xile, Universidad Autónoma de Madrid, Pontificia Universidad Católica de Xile, Universidad Católica del Maule.

Programa i inscripció quota reduïda.

Més informació aquí.


Poster congrés RIADIS.png (291 KB)

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.