Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

Esport i activitat física, serveis essencials per a la salut

El COPLEFC se suma al manifest contra la suspensió de múltiples activitats esportives decretada pel Govern a les zones amb rebrots de COVID-19

El COPLEFC se sent implicat amb les entitats, a través dels seus professionals, en l'impuls del manifest del sector esportiu de Catalunya (UFEC, Gestiona, ADECAF i Clubs de Natació, entre d'altres) contra la suspensió del Govern d'activitats esportives a zones amb rebrots de la COVID-19, ja que els professionals i les entitats de l'esport i l'activitat física són un servei essencial per a la ciutadania. Tal com exposa el manifest: "L'esport i l'activitat física són un servei essencial i durant els mesos de confinament s'ha demostrat més que mai. Són coneguts els beneficis en la salut de les persones, tant a nivell físic com emocional, a més del reforç que implica per al sistema immunològic, tan necessari en aquest context. Les instal·lacions esportives són centres de salut".

Pere Manuel, com a president del COPLEFC, destaca que "el sector i els professionals que presten servei a la ciutadania han fet els deures amb escreix per donar resposta a la COVID-19 i ara no es pot tornar a colpejar la seva activitat". Així mateix, recorda que "l'activitat física i esportiva és tan essencial com altres sectors igualment vitals de la nostra societat com és el cas de la cultura, per exemple".

Les mesures que s'han desplegat en el marc del PROCICAT aquest mes afecten les zones del Segrià i la Noguera, una part l'Àrea Metropolitana de Barcelona, juntament amb Figueres i rodalia.

Tal com recorda el manifest, els gestors d'instal·lacions han invertit per condicionar els espais, així com han implantat mesures preventives que fins i tot superen la normativa prevista, aspectes que els han convertit en entorns de pràctica segura i plenament fiables. Igualment, els professionals que hi treballen apliquen les recomanacions de seguretat, amb la distància necessària i han mostrat una actitud d'absoluta conscienciació en benefici dels usuaris, que també se senten en un espai segur.

Amb la situació actual, si no es rectifica en algun sentit, les previsions per mantenir l'obertura de les instal·lacions esportives i la celebració d'activitats esportives als territoris esmentats són que caldrà l'autorització del Comitè de Direcció del Pla d'actuació del PROCICAT sol·licitada pels ajuntaments a les diverses representacions territorials de la SGEAF, que la traslladaran al Comitè de Direcció del Pla.

Des del COPLEFC es considera preocupant la incertesa de la situació en l'àmbit de l'activitat física i esportiva i s'aposta per una acció en les línies correctes d'intervenció per aturar la COVID-19, per a la qual es posa a disposició del Govern i més concretament dels interlocutors de la SGEAF.


Preguntes i respostes sobre la situació

A continuació es determinen els criteris interpretatius de les mesures adoptades que afecten el sector de l'activitat física i de l'esport i es dona resposta a les preguntes relacionades amb la seva aplicació, tenint en compte el que estableix la normativa.

-Es pot fer esport?

Sí, la normativa recull específicament l'activitat física esportiva i de lleure individualment o amb el grup de convivència habitual (que serà un màxim de 10 persones), i sempre amb el menor nombre de persones possible per reduir el risc de contagi.

-Els gimnasos, poliesportius o complexos esportius, públics o privats, poden obrir amb mesures preventives?

No, la normativa especifica el tancament al públic dels gimnasos, poliesportius i complexos esportius, públics o privats.

-Es poden fer esdeveniments esportius a porta tancada, sense públic?

Sí que es permeten els esdeveniments esportius sempre que siguin a porta tancada i sense públic, amb l'única assistència de les persones vinculades directament.

-Poden obrir les piscines municipals o privades d'ús públic?

Es permet l'obertura de les piscines descobertes d'ús públic quan l'ajuntament consideri necessari el seu ús preventiu dels efectes de la calor sobre la població, amb registre dels assistents i la resta de mesures de seguretat previstes al pla sectorial d'esports. També en funció de les realitats municipals, com ara quan l'ocupació sigui de molt baixa densitat (m2 per persona).

-Els casals d'estiu o colònies es poden continuar fent a instal·lacions esportives o piscines?

Sí, però només poden obrir per a aquesta activitat, i han de tancar després, i només hi poden accedir les persones vinculades a aquestes activitats.

-El tancament de les piscines afecta també les de les zones comunitàries?

El tancament no afecta les piscines comunitàries, que, en tot cas, han de complir amb les mesures de limitació d'aforament (2,5 m2 per persona) i grups d'un màxim de 10 persones de contacte habitual.

-Les platges s'han de tancar o es requereixen mesures més restrictives?

La normativa no preveu el tancament permanent de les platges, però es recomana a l'ajuntament un reforç del control del compliment de les mesures de seguretat, especialment dels aforaments per evitar aglomeracions, garantint les distàncies de seguretat entre persones o grups de persones i la resta de mesures descrites al pla sectorial de zones de bany. Així mateix, cal limitar l'assistència al grup de convivència habitual.

-Quines activitats es poden sotmetre a l'autorització prèvia del Comitè de Direcció del PROCICAT?

La norma indica que els ajuntaments poden, amb l'autorització prèvia del Comitè de Direcció del PROCICAT, habilitar espais adequats, incloent-hi equipaments culturals, socials, educatius o esportius, sempre respectant les mesures de protecció individual i col·lectiva (bàsicament, el compliment de la distància de seguretat interpersonal i l'ús de la mascareta), amb hora concertada i registre de dades de contacte. La sol·licitud de possible excepció al que estableix aquest apartat, pel que fa a les activitats prèviament autoritzades o a les noves, s'han d'adreçar al correu del CECAT (Centre d'Emergències de Catalunya).

Per llegir el manifest: enllaç.

Per llegir el Decret Llei 27/2020: enllaç.

LASALUTSENTRENA.png (376 KB)

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.