Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

El ple de comissions d'experts 2019 a Igualada

Un any més, les cinc comissions del COPLEFC van fer balanç i propostes de futur

Els dies 22 i 23 de novembre, Igualada (Ciutat Europea de l'Esport 2019) va acollir la reunió de tots els experts del Col·legi, que constitueixen el segon cercle de responsabilitat del COPLEFC, tal com han estat concebudes en aquest mandat que acabarà a final del mes de desembre. Aquest fet ha comportat la voluntat d'aprofitar especialment l'avinentesa per fer un balanç del funcionament de les cinc comissions existents: Educació, Esport i Rendiment, Activitat Física i Salut, Activitat Física al Medi Natural i Turisme, i Gestió i Economia de l'Esport.
 

El pols del COPLEFC

Abans de la tasca individualitzada de les comissions, la trobada va servir per donar a conèixer quin és el pols del Col·legi en una sèrie de línies de treball, com són la denominació de la professió com a educadors físics esportius i en quina situació es troba la proposta, que té un significat important a mitjà termini en el reconeixement europeu i la possibilitat d'esdevenir professió regulada. En un altre aspecte també relacionat amb l'àmbit sanitari, els assistents van conèixer de veu del president, Pere Manuel, el valor del reconeixement de competències professionals del Ministeri de Sanitat espanyol als educadors físics com a agents per fer exercicis físics en persones de qualsevol edat que tinguin algun problema de salut, diversitat funcional o unes capacitats diferents. I l'altra gran qüestió que ocupa i preocupa el COPLEFC és la futura Llei de l'esport i l'activitat física, un text --de fet, de manera inaudita, més concretament dos textos (ILP i Proposta de Llei del Govern) que s'hauran de refondre-- que ja ha entrat a tramitació parlamentària. Des del Col·legi s'ha fet una gran tasca i està buscant complicitats que permetin posicionar com cal la nostra professió en un text que tothom vol que torni a ser referent europeu.

Les comissions

Pel que fa a les comissions, es va posar en relleu el seu valor: aportació de molt de coneixement, la capacitat de trobar transversalitat dels coneixements respectius, així com experiència i expertesa en l'àmbit específic. Uns trets que trobades com el ple de comissions permeten exercir i que en justifiquen el manteniment en anys successius, malgrat que se'n pugui variar i adaptar en un futur proper el funcionament, especialment posant-hi en valor no tant la pertinença, sinó ser expert o assessor al qual es pot recórrer per a objectius concrets i amb possibilitat de deixar-les obertes als interessats també per temàtiques estructurades en subcomissions; en algun moment es va parlar de "comissions líquides". La idea podria ser que realment aquestes comissions proposessin noves línies de treball que, després, hauria de ser el Col·legi qui les gestionés. El nou procés a atribuir seria: fer el diagnòstic (reconèixer necessitats de tothom), facilitar la interacció entre els col·legiats (via comuna), aprofundir la comunicació de la feina, a fi que arribi a tothom, i, finalment, continuar mantenint l'assessoria i donar resposta a consultes de manera centralitzada.

Sempre hi haurà alguns projectes transversals que afectaran totes les comissions conjuntament, com és una ambiciosa proposta del segell de qualitat del sistema esportiu català, concebut com a moviment de millora de la gestió i per prestigiar tot el sistema. El projecte que ha comptat amb un grup de gestors  esportius d'instal·lacions, s'ha concretat en l'elaboració d'un document normatiu, reunions de contrast pel territori i que ara ja ha entrat a la fase de conceptualització de la imatge i de la campanya.

L'altra gran aportació transversal del 2019 és la implantació del COPLEFC Aula, que recull la formació continuada de tots els àmbits professionals.

I malgrat que el Comitè de Defensa de la Professió no és pròpiament una comissió, també ha posat damunt la taula una proposta de Decret de regulació de les activitats físiques i esportives, i l'estudi de ràtios GISEAFE, i unes propostes de modificació de la Llei 3/2008 per incorporar el professional anomenat "preparador físic" i el concepte de "formació i experiència". 

Tot seguit s'exposa la valoració de la tasca de les comissions durant aquest mandat que ara acabarà, així com les línies de futur considerades.

Comissió d'Activitat Física al Medi Natural i Turisme

A més de començar la formulació de futur de les comissions, Eduard Inglés (col. 13224), com a  coordinador de la Comissió d'Activitat Física al Medi Natural i Turisme, va destacar durant el 2019 la participació d'algun dels membres en el Nature & Sport Euromeet a Portugal, un Toolkit sobre els beneficis socials dels esports al medi natural europeu en el marc del projecte Benefits of Outdoor Sports for Society  (Erasmus+) i un seminari de formació sobre els beneficis socials per a tècnics i responsables d'escoles de neu aquest desembre a La Molina.

I com a propostes: que la Comissió creï un lligam amb la d'Educació per conscienciar el professorat d'Educació Física per accedir al medi natural. Igualment, enllestir i continuar el projecte de Manual de bones pràctiques que s'ha estat treballant el 2019 com a tasca prioritària i més visible, i el seu desplegament corresponent, és a dir, en forma de decàleg, així com la guia de requisits i recomanacions per a l'organització d'activitats físiques i esportives al medi natural. Una altra aportació és el manteniment de l'activitat d'assessoria i consultoria, i així mateix la presència en trobades i congressos, com a sistema per ser vistos i reconeguts i captar tendències.

Comissió d'Esport i Rendiment

El coordinador Salva Valls (col. 60031), a més de compartir punts d'anàlisi generals, pel que fa al 2019 va destacar la necessitat d'elaboració d'un glossari de l'activitat física i de l'esport, així com la implicació, participació i seguiment del projecte Segell de Qualitat.

I va proposar, com a línies futures, que s'han d'actualitzar els criteris d'adequació professional al sector, en què el Col·legi ha de ser l'instrument que ho avaluï. També va posar l'èmfasi en el lideratge de diferents programes sobre la qualitat dels serveis del sector: per exemple, amb la Q de qualitat, i obrint debats sobre la possibilitat que el COPLEFC pugui arribar a gestionar el ROPEC, és a dir, assumir tasques de gestió pública, com també la gestió la inspecció prevista legalment.

I pel que fa al sistema esportiu, el Col·legi ha de debatre'l sobre dos pilars: definir clarament el nostre "producte" o missió, concretament en quatre àmbits: educació, salut, oci i rendiment.

En un altre ordre, resulta necessari fer visibles els nostres professionals, per això va proposar els premis Professional Invisible, a partir d'una proposta del Banc de Bones Pràctiques, com a sistema no només per presentar una persona, sinó la seva activitat.

Cada vegada es parla més de regular el conveni laboral del sector, un altre àmbit en què el Col·legi pot assumir un paper capdavanter.

Comissió d'Educació

Lluís Almirall (col. 10637) va manifestar i agrair el compromís dels membres durant aquest mandat i també a la Junta pel suport rebut. L'experiència d'aquests anys ha posat en valor diversos perfils de col·legiats en el si de la Comissió, responent a un procés participatiu en què els seleccionats han estat els ulls del COPLEFC. La realitat ha demostrat que els projectes no reclamen coordinadors formals de la Comissió, sinó que és una gestió més líquida, acompanyada de persones de la Junta.

Pel que fa a l'activitat 2019, la Comissió aporta la participació i difusió del DEFC, probablement el projecte amb més impacte. Però així mateix la tasca feta sobre l'especialista en Educació Física al segle XXI, en el marc de l'escola activa. La Comissió també ha treballat el Curs de preparació per a les oposicions de secundària, que ha tingut una gran resposta entre els col·legiats. I per últim, l'activitat entorn de les exempcions d'EF a l'ESO i el batxillerat, en què hi ha el compromís amb el Departament d'Educació que es materialitzi el curs 2020-21.

Quant a línies de futur, va exposar la reivindicació dels programes de formació professional bàsica específica del nostre àmbit, una qüestió per treballar amb el Departament d'Educació. També un posicionament sobre una tercera hora amb monitors federatius: piscina, esquiada..., o el repartiment d'hores a batxillerat. Treballar les competències dels professors d'Educació Física, que comportaria una formació inicial i continuada, amb nous models: d'aquí ve un segell de qualitat, també els projectes d'Escola Nova segle XXI o d'Escola Verda. Caldria desenvolupar, també, una sèrie d'indicadors de salut que tinguin impacte a l'escola, per la incidència que té mentre són alumnes, però també més enllà, en aquest cas en col·laboració amb la Comissió d'Activitat Física i Salut.

Comissió de Gestió i  Economia de l'Esport

"De no ser-hi, a existir", ja és un gran canvi, va començar Carles Combarros (col. 11472) per agrair la creació de la Comissió i la dedicació dels seus membres. Com a fruit de l'experiència, la Comissió durant aquest mandat va superar la fase de voler ser executiva per esdevenir un espai de reflexió i proposició.

El 2019 ha viscut una nova edició del programa COPLEFC Emprèn, en què s'ha seleccionat un projecte emprenedor perquè rebi la formació especialitzada adient, pugui fer xarxa i l'equip impulsor adquireixi més relacions i finalment disposi d'una ronda de  finançament; concretament, es tracta d'un casc per a ciclistes amb airbag, per evitar  al màxim lesions medul·lars. Durant l'any també s'ha treballat perquè la patronal PIMEC pugui incorporar una sectorial d'esports. I d'altra banda, malgrat que és un projecte transversal, la Comissió ha fet el seguiment del Segell de Qualitat.

Ara bé, què voldria la Comissió millorar en el món de la gestió? Els gestors no s'hi senten reconeguts. Cal un decàleg del Col·legi a partir de la visió sobre la gestió i l'economia de l'esport. El Col·legi s'ha centrat massa en titulació i això ha emmascarat el que ve després de tenir-la. Manca fer difusió de casos d'èxit de col·legiats, a través dels mitjans de comunicació propis i aliens. També esdevenir partners de  patronals, sindicats... I disposar de la capacitat per validar centres amb activitat econòmica dedicats a l'activitat física i esportiva, la qual cosa implica un canvi normatiu, però així mateix conceptual del COPLEFC: voluntat de ser dalt de tot, d'allà on es prenen les decisions. Es proposa elaborar un mapa de càrrecs: aquells que es considera que han de ser titulats CAFiE, i després amb aquest mapa es podrien desprendre actuacions específiques.

La realitat és que, en la gestió empresarial, actualment la titulació CAFiE resta; per tant, cal canviar aquesta cultura i el Col·legi ha de liderar la idea que els titulats són importants també en termes econòmics. Cal un nou conveni laboral per a totes les feines dels professionals de CAFiE. Per a això també cal un salt comunicatiu anant a buscar els mitjans generalistes i econòmics.

Comissió d'Activitat Física i Salut

Sebas Mas (col. 12201), com a coordinador, sobre una possible proposta diferent de funcionament de les comissions, va destacar que des del principi es va assumir el caràcter d'assessors, no pas executiu dels seus membres. I també va posar en relleu una amenaça detectada: que l'ampliació de la participació, conceptualment bona, pot comportar la pèrdua del fil conductor prèviament consensuat com a estratègia de funcionament, que en el cas de la Comissió d'Activitat Física i Salut va permetre el reconeixement de subsectors referits a l'àmbit laboral, el concepte de malaltia, el de lesió esportiva o sobre salut i centres esportius.

Quant al 2019, el projecte estel·lar va esmentar la posada en funcionament del projecte europeu EUPAP amb la prova pilot a la comarca de les Garrigues, una actuació conjunta amb la Diputació de Lleida. En un altre nivell, més teòric, la identificació dels membres de l'equip promotor de la Guia PEFS, en què la Comissió coordinarà totes les fitxes tècniques. I l'altra gran aportació, que ha anat avançant les seves fases, fa referència a la campanya "La salut s'entrena", que vol donar a conèixer el perfil de l'educador físic per a la salut, que intervé en el procés de prevenció, readaptació i millora de la qualitat de vida de les persones.  Per tant, com a propostes de futur, la Comissió estableix la continuïtat dels tres projectes esmentats.

El Ple de comissions d'experts es va acabar amb l'agraïment del president, Pere Manuel, a tots els membres assistents per la feina feta, juntament amb la tasca de Carmen Ercilla, com a vicepresidenta i responsable del funcionament de les comissions.

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.