Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

El Pla Nacional per a la Reconstrucció de l'Esport i l'Activitat Física

20/04/2020

Catalunya

El COPLEFC participa en la primera reunió de la Mesa Sectorial de l'Esport de Catalunya

El dia 9 d'abril passat es va posar en marxa la Mesa Sectorial de l'Esport de Catalunya (MSEC), amb el secretari general de l'Esport, Gerard Figueras, al capdavant i que aplega una setantena de representants del món federatiu, associatiu, institucional, públic, privat i professional, categoria aquesta darrera que involucra directament el COPLEFC.

La reunió, evidentment a través de videoconferència, va servir per recollir una valoració dels diversos agents de l'impacte que ha provocat la COVID-19, recordar les mesures impulsades pel Govern fins ara i, especialment, amb la voluntat que la MSEC esdevingui un punt de trobada per treballar i planificar de manera conjunta noves mesures a mitjà i llarg termini com a resposta a la delicada situació que viu l'esport i en una imprescindible coordinació del desconfinament, amb tot el que comporta. Es tracta, per tant, d'una sèrie de propostes que es concreten en el Pla Nacional per a la Reactivació de l'Esport i l'Activitat Física de Catalunya, un document obert al qual els integrants de la Mesa podran fer aportacions i que s'anirà actualitzant tal com convingui. En aquest sentit, la propera reunió tindrà lloc el 23 d'abril,  i ja servirà per posar en comú els comentaris respecte del Pla Nacional, com també l'elaboració del pla per al desconfinament progressiu del sector esportiu de Catalunya.


El punt de vista del COPLEFC

En la intervenció corresponent, el COPLEFC va manifestar que la constitució de la Mesa amb tot el sector de l'esport de Catalunya i la proposta del Pla Nacional és una notícia positiva i, per tant, com no podria ser altrament, hi oferirà la màxima col·laboració.

Respecte de la situació actual, el Col·legi va expressar  la gran preocupació a causa de l'afectació que estan vivint els professionals en conjunt, amb les dificultats laborals i d'atur com a conseqüència del cessament de l'activitat. Econòmicament, per la diversitat de situacions i incidències, des del COPLEFC encara no es pot dimensionar l'abast econòmic que comporta aquest veritable terrabastall.

I quant al capítol d'ajudes, a més de les mesures fiscals i laborals que ja s'estan estudiant, des del COPLEFC es considera necessari preveure ajuts directes als clubs i també a la ciutadania, perquè aquesta vegi garantit un accés universal a l'activitat física i esportiva, no solament de caràcter federat, sinó també des de la perspectiva de la salut i d'altra mena.

Així mateix, és molt important crear una  taula d'experts multidisciplinària, que inclogui l'àmbit sanitari i dels professionals, per formular la intervenció adequada i eficient per tornar a la normalitat i que tot el sector emprengui la represa de l'activitat. Aquests experts podrien sumar-se a la tasca que ja fa el Col·legi d'assessorament als professionals, tot adreçant-se a les entitats i empreses amb missatges clars sobre com implantar mesures de prevenció i control, a més de l'aportació de material o bé  mitjançant ajuts específics perquè puguin comprar-lo. El principi bàsic que cal assumir, amb la ciutadania al centre del focus, és que quan aquesta accedeixi a la pràctica d'activitat física i esportiva, s'hi ha de sentir segura. Per això mateix cal administrar test ràpids al personal que atén els ciutadans, així com garantir la protecció dels professionals de l'activitat física i de l'esport.

La intervenció de la SGEAF

Amb la informació que obtingui de la MSEC, entre d'altres indicadors, la Secretaria General de l'Esport i l'Activitat Física durà a terme l'estudi exhaustiu de l'impacte econòmic en el conjunt del sector, a fi de poder impulsar futures línies d'actuació amb implicació en els pressupostos del Govern. Fins al moment, la Secretaria ja havia adoptat una sèrie de mesures, que ara mitjançant el Pla Nacional per a la Reactivació suposarà la injecció de la Generalitat d'un total de 61,5 milions d'euros durant el 2020, per distribuir en forma de subvencions, programes i línies de finançament. La voluntat, tal com va expressar Gerard Figueras, és “preservar l'activitat esportiva i la viabilitat dels agents que la fan possible”, així com  també oferir una “resposta global, tenint en compte la diversitat del sector”, o sigui: administracions públiques –Generalitat, diputacions i ajuntaments– i teixit esportiu –representat a la Mesa Sectorial–, tots junts  per revertir els efectes esportius, econòmics, laborals i socials ocasionats per la pandèmia i contribuir a la reactivació del sector a Catalunya.

Succintament, dels diners indicats, 51,7 milions es canalitzaran mitjançant programes de subvencions i els altres 10 milions mitjançant crèdits a entitats oferts entre el CCE i l'ICF. Són un conjunt de recursos adreçats a esportistes, clubs, federacions, consells esportius, ajuntaments i organitzadors d'esdeveniments esportius.

D'altra banda, el Pla Nacional per a la Reactivació també preveu actuacions en instàncies estatals, a través del Consejo Superior de Deportes, entre les quals destaquen ajuts per a autònoms, la determinació d'un IVA esportiu del 10%, la participació en la recaptació loteries, jocs i apostes, la desgravació a l'IRPF de quotes com a associats/abonats a centres esportius, l'impuls del mecenatge esportiu, la supressió de l'IVA en obres d'entitats sense ànim de lucre...  

Tot el contingut del Pla Nacional per a la Reativació del Sector de l'Esport i l'Activitat Física a Catalunya, en la versió del 9 d'abril, aquí.

 

Llista dels participants a la MSEC

Per considerar la significació d'aquest nou òrgan de tot el sector de l'esport català, només repassar el seguit d'entitats representades amb veu i en diàleg:

-Unió de Federacions Esportives de Catalunya (i les seves federacions catalanes més importants: FC de Futbol, FC de Basquetbol, FC de Natació, FC de Vela, FC d'Entitats Excursionistes de Catalunya, FC de Voleibol, FC d'Esports d'Hivern, FC d'Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual-ACELL),
-Unió de Consells Esportius de Catalunya,
-Col·legi de Llicenciats en Educació Física i Ciències de l'Activitat Física i l'Esport de Catalunya (COPLEFC),
-Unió de Consells Esportius de Catalunya, Consell de l'Esport Escolar de Barcelona,
-Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes, Fundació Catalana per a l'Esport, 
-Consell de l'Esport Universitari de Catalunya, Universitat Autònoma de Barcelona,
-INDESCAT (clúster de la indústria de l'esport), Gestiona (Gestors Esportius Catalans),  Grup DIR, Associació d'Empresaris de Clubs Catalans de Fitness,
-una colla de clubs i entitats esportius: FC Barcelona, RCD Espanyol, Volta Ciclista a Catalunya Associació Esportiva, Club Natació Sabadell, Club Natació Atlètic-Barceloneta, Club Balonmano Granollers, Club Bàsquet Manresa, Unió Esportiva Santboiana, Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC), Club de Rem Tortosa, Unió Atlètica Montsià, Lleida Esportiu, Associació Esportiva Sedis Bàsquet, Club Tennis Taula Borges Blanques, Reus Deportiu, Club de Tennis Tarragona, Club Gimnàstic de Tarragona, Club Natació Olot, Uni Girona i Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEiEG).
-Administració local: les quatre diputacions catalanes i l'Ajuntament de Barcelona.
-Organismes esportius que depenen del Govern, com el CAR de Sant Cugat, l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya, el Canal Olímpic de Catalunya i el Circuit de Barcelona-Catalunya.
(20-04-09)PlaNacionalRecuperacioSectorEsportCatalunya_page-0001-P-retall.jpg (152 KB)

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.