Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

El DEFC genera sinergies i transversalitat

13/04/2023

Educació Catalunya

Les institucions mostren les raons compartides per a la celebració del Dia de l'Educació Física al Carrer

Ahir, 12 d'abril, la Sala de Plens de l'Ajuntament de Martorell va acollir la presentació  institucional del DEFC, amb la presència de representants dels departaments de la Presidència, Educació i Interior, a més del president del COPLEFC i de diversos integrants del Consistori de Martorell, amb l'alcalde al capdavant, que va presidir l'acte com a amfitrió. Els participants van anar exposant les raons particulars per a la seva presència i l'interès en el Dia de l'Educació Física al Carrer, en uns parlaments que demostren que l'Educació Física és una matèria escolar, però alhora una generadora de sinergies i amb la transversalitat com a element inherent.

Gerard Mimó Creus, regidor d'Esports de l'Ajuntament de Martorell, va obrir l'acte i va posar en coneixement dels assistents que "8 centres educatius de la població sortiran pel DEFC, amb més de 900 alumnes implicats, per donar a conèixer el que és avui dia l'Educació Física amb una classe al carrer", activitat que a més a més s'emmarca en la consideració de Martorell com a Ciutat Europea de l'Esport.   

Albert Grau Montero, director dels Serveis Territorials d'Educació del Baix Llobregat, va posar "en relleu el significat del nou currículum, per donar resposta al repte educatiu present, en el qual l'Educació Física té el seu pes específic", per la qual cosa el Departament dona suport al DEFC i s'alinea amb el COPLEFC.

Josep March Claret, com a representant territorial de l'Esport i l'Activitat Física de Barcelona (SGEAF), va aportar diverses pinzellades històriques "perquè cal conèixer d'on venim, amb uns professors d'ulleres fosques i bigotet, però també amb personatges de gran relleu com José M. Cagigal, o la creació del primer INEF i després la dicotomia Gimnàstica-Educació Física, fins a tenir els bons professionals d'avui", en una síntesi que ha fet possible la sintonia entre els agents involucrats en la formació esportiva al país i que han ajudat a una celebració com el DEFC. I, en el cas de Martorell, a assolir la implicació de centres i professorat, a més d'esdevenir Ciutat Europea de l'Esport.

Anna Pintó Piera, subdirectora general de Seguretat Viària, va esmentar el Pacte Nacional per a la Mobilitat, "basat en les tres esses de la mobilitat, és a dir: que sigui segura, sostenible i saludable". Des d'aquest pressupòsit va destacar l'educació vial, una tasca atribuïda al currículum precisament a l'Educació Física i en què l'assumpció dels valors són fonamentals per fer possible aquesta mobilitat.

Seguint l'ordre establert, Pere Manuel Gutiérrez, com a president del COPLEFC, va expressar la "satisfacció de reunir en aquest acte l'Ajuntament, Educació, Esport i ara també Trànsit". Així mateix va exposar que l'abast de les dades de participació que s'estan assolint demostren no solament l'èxit del DEFC al nostre país, sinó que situen Catalunya com a capdavantera al conjunt de l'Estat. També va deixar constància que "l'Educació Física no és una maria, sinó una part important del currículum com a coadjuvant de les altres àrees de coneixement".

Aleshores va ser el moment de fer la lectura del Manifest del DEFC, a càrrec de Soledad Rosende Castillo, regidora d'Ensenyament i Salut de Martorell, ja que el Manifest dona raó i mostra l'esperit de la celebració del Dia de l'Educació Física al Carrer, a més de recordar els beneficis de l'Educació Física.

Finalment,  Xavier Fonollosa Comas, en qualitat d'alcalde de Martorell, va insistir que "l'esport és educatiu, i no solament pels beneficis físics, sinó també pels valors que aporta". Des d'un municipi "tan vinculat a l'automoció i la mobilitat", també va voler expressar el desig que sigui una mobilitat segura i va apel·lar a l'espai públic, al carrer, com "l'espai de tots, per això a Martorell tenim tota la ciutat amb carril bici, per exemple". Així mateix, va recordar el procés històric per anar guanyant l'espai públic com a lloc de trobada, i d'activitat ciutadana, també d'educació física, com demostra la distinció de Ciutat Europea de l'Esport. 

Un parell d'anècdotes personals i la foto de família

L'acte va incloure un parell d'anècdotes, ja que l'alcalde va recordar tot el procés de recuperació de l'espai públic com a element de cohesió i pertinença al "poble gran" que és Martorell, com prefereix dir-ne Xavier Fonollosa, tot reconduint "la carretera, que literalment dividia la població". Un punt de vista compartit per Pere Manuel, que va apuntar la seva vinculació personal amb la ciutat, on, malgrat no ser martorellenc, va impulsar el primer gimnàs, i per això, amb la perspectiva temporal, ser novament a Martorell i amb la seva distinció com a Ciutat Europea de l'Esport, feia sentir-li una gran alegria.

Ja com a punt final de la presentació, un parell de fotografies deixen constància de la transversalitat i la generació de sinergies del Dia de l'Educació Física al Carrer, ja que posa en la mateixa sintonia diverses institucions: Ajuntament de Martorell, Departament d'Educació, Secretaria General de l'Esport i de l'Activitat Física, Servei Català del Trànsit i COPLEFC, totes al servei de la ciutadania, gràcies a la comunitat educativa, que promou estils de vida i mobilitat saludables.
DEFC-PresentacioInstitucional-Martorell-20230412-01.jpeg (229 KB)
D'esquerra a dreta: Anna Pintó Piera, Albert Grau Montero, Pere Manuel Gutiérrez, Xavier Fonollosa Comas, Gerard Mimó Creus, Soledad Rosende Castillo i Josep March Claret, tots donant suport al DEFC

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.