Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

El DEFC 2021 es triplica

08/03/2021

Educació Catalunya

Malgrat les dificultats, el COPLEFC impulsa el DEFC per donar visibilitat a l'Educació Física

Sembla que aquest 2021 encara no serà un any normal com per poder gaudir plenament de l'Educació Física al carrer, és a dir, del DEFC a tot arreu. Però això no atura el desig del COPLEFC de proposar-ne una nova edició renovada. Per tant, el Dia de l'Educació Física al Carrer, després de l'exitosa experiència de l'any passat, no solament es duplica, sinó que fa un triple salt. Es tracta que el proper dia 28 d'abril, com a data central especialment, tots els implicats de la comunitat educativa posin en valor les aportacions de l'assignatura de l'Educació Física escolar i els estils de vida saludable que se'n desprenen.

Concretament, enguany la proposta consisteix de viure el DEFC en diverses modalitats: sense sortir dels centres educatius, però també a casa i, evidentment, al carrer sempre que es pugui. Unes activitats que no són excloents, sinó ben al contrari, que busquen la complementarietat.

Als centres educatius, les i els professors d'Educació Física han de ser els promotors i involucrar-hi tot el centre, és a dir, també el claustre de professorat, mitjançant pauses actives de 5 minuts entre classe i classe. Unes pauses dirigides pels educadors físics esportius docents.

A casa, si és el cas que el centre o algun grup classe estigués confinat, els alumnes han de poder fer una coreografia, un joc específic o un exercici determinat que hagi proposat el/la docent. I des de casa, a més dels destinataris naturals, s'hi pot d'afegir la família sencera, tot ajudant a assumir hàbits de vida activa i saludable.

Al carrer, com sempre, és el DEFC més genuí, l'original. És la proposta del COPLEFC per a tots els centres que no tinguin restriccions ni educatives ni sanitàries a la població; en aquest cas, cal sortir amb els alumnes a una plaça o un carrer de la localitat i, a l'aire lliure i amb totes les mesures de seguretat i higièniques adequades, fer la classe d'Educació Física.

I per aconseguir la visibilitat que es mereix l'Educació Física, també hi ajuden els mitjans audiovisuals i les xarxes socials, amb l'etiqueta #DEFC2021, on es poden penjar els vídeos que s'hi vulguin mostrar, així com també les fotografies, que tenen així mateix la possibilitat de presentar-se al Concurs DEFC, dotat amb 300 euros per a material d'Educació Física per al centre docent la fotografia del qual sigui considerada la guanyadora.

Manifest-Sol.png (42 KB)Inscriu el teu centre i participa del DEFC 2021, aquí.

Un DEFC amb història

A Catalunya, el DEFC es du a terme des del 2016 i ha anat creixent edició rere edició, amb una implicació de més de 230 centres i més de 23.000 alumnes el 2019, que l'any 2020, amb una modalitat telemàtica, va assolir la participació de 252 centres i més de 47.000 alumnes inscrits. Altres fites de l'any passat van ser, per exemple, l'abast territorial, ja que a més de les 28 comarques amb centres inscrits, es van traspassar fronteres i s'hi va sumar un centre d'Andorra, o també l'augment d'agents col·laboradors, com van ser diversos consells esportius, i la implicació solidària mitjançant la donació de passes efectuades en una cursa telemàtica en benefici de la recerca de l'esclerosi múltiple.

Enguany també es pot col·laborar amb el DEFC i signar el Manifest, que posteriorment serà lliurat al Govern de Catalunya i a altres administracions com a eina reivindicativa i de visibilització social dels beneficis que comporta l'Educació Física escolar, tant motrius com mentals, sobretot en aquests temps complicats que estem vivint actualment.


Tot recordant una edició passada, esperem la d'enguany. Recorda: apunta-t'hi i participa-hi!

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.