Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

Eines inclusives LGTBI+ del Consejo COLEF i CSD

El COPLEFC dona a conèixer aquestes eines per fer possible que el sector esportiu sigui inclusiu amb els col·lectius LGBTI+

El Consejo Superior de Deportes (CSD) i el Consejo COLEF publiquen conjuntament unes Herramientas para un sector deportivo inclusivo con los colectivos LGTBI+, una sèrie de suggeriments per a entitats esportives, professionals, tècnics i docents d'Educació Física, amb l'objectiu de facilitar un esport inclusiu per als col·lectius LGTBI+, tot posant en valor "el que diu la ciència per prendre'n consciència", especialment sobre educació física escolar i sobre el repte de la inclusió de les persones transgènere en l'esport institucionalitzat de competició.

Amb motiu del Dia Internacional de l'Orgull LGTBI, que se celebra cada 28 de juny, el CSD i Consejo COLEF han impulsat una campanya per fer normal el que hauria de ser-ho, no tenir en consideració l'orientació sexual o identitat de gènere en l'àmbit social de l'esport i l'activitat física. I per això el CSD i el Consejo COLEF proposen una sèrie de suggeriments (en anglès tips), per prendre consciència i facilitar que aquests col·lectius no hagin de viure amb discriminació.

Aquests són els suggeriments proposats, organitzats per: 1) entitats esportives, 2) persones professionals i tècniques i 3) docents d'Educació Física.

CSD-COLEF, Orgullo2020-LGTBI.jpg (277 KB)Per a entitats esportives:

-Elabora un protocol d'actuació davant de qualsevol cas d'LGTBfòbia.

-Estableix protocols per incorporar esportistes transgènere, tot preveient-hi les fases prèvies, simultànies i posteriors a la transició.

-Adapta els vestidors i els banys perquè les persones transsexuals i intersexuals s'hi sentin segures i còmodes.

-Organitza activitats formatives sobre orientació sexual i identitat de gènere per a tècnics i professionals de l'entitat.

-Fes campanyes periòdiques, internes i externes, per promoure el respecte envers tots els col·lectius LGTBI+

-Fes saber a les persones dels col·lectius LGTBI+ les mesures que s'han pres a l'entitat perquè sigui un espai segur, tot promovent la pràctica fisicoesportiva inclusiva.

Per a persones professionals i tècnics:

-Recorda, l'esport no té gènere: no hi ha esports masculins ni femenins, però sí masculinitzats i feminitzats, i per tant, és responsabilitat nostra d'eliminar estereotips.

-Fes visibles referents esportius positius LGTBI+: informa't sobre les històries d'esportives lesbianes, gais, transsexuals o intersexuals per conscienciar i normalitzar la comunitat esportiva de la qual formis part.

-Utilitza el llenguatge coherent i respectuós que tingui en copmte l'autoidentitat de gènere de les persones. Evita l'ús d'expressions que esterotipin els gèneres masculins i femenins, com també els rols que s'hi associen.

-Actua i informa els teus caps seguint el protocol, si n'hi ha, davant de qualsevol cas d'assetjament o discriminació per raó d'orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.

-Informa't sobre la possible interacció de la medicació que puguin estar prenent les persones transsexuals i intersexuals respecte de les respostes i adaptacions fisiològiques en l'entrenament.

Per a docents d'Educació Física:

-Introdueix continguts transversals amb perspectiva de gènere que incloguin la diversitat sexual, familiar i d'identitat de gènere.

-Evita fer activitat diferenciades per sexe. Si en algun cas estigués justificada aquesta diferenciació, caldrà considerar el gènere amb el qual l'alumnat se sent identificat.

-Utilitza el joc per crear espais de reflexió sobre la violència i discriminació envers els col·lectius LGTBI+.

-Potencia activitats que treballin l'autoconfiança, perquè moltes vegades en aquesta població està minvada.

-Para una atenció especial a qualsevol indici d'assetjament, depressió i aïllament entre l'alumnat LGTBI+. A Espanya els intents de suïcidi entre adolescents LGTBI+ són de tres a cinc vegades més nombrosos que entre joves en general.

El dossier corresponent i tota la informació, en aquest enllaç.

I si vols conèixer el Manifest per a un esport més inclusiu amb els col·lectius LGTBI+.

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.