Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

Debat sobre la nova Llei de l'esport i l'activitat física de Catalunya

04/02/2020

Barcelona

Totes les veus del sector, juntes, però en desacord, a la taula debat al Col·legi d'Economistes 

El 3 de febrer va tenir lloc l'anunciada taula de debat sobre "La nova Llei de l'esport i l'activitat física de Catalunya", acte organitzat per la Comissió d'Economia i Finances de l'Esport del Col·legi d'Economistes que presideix el conegut professor Josep M. Gay de Liébana, i a la qual van acudir –no sense alguna desaparició i incorporació final en el procés de convocatòria– Gerard Figueras (secretari general de l'Esport i l'Activitat Física), David Escudé (regidor d'Esports de l'Ajuntament i de la Diputació de Barcelona), Jaume Domingo (president de la Unió de Consells Esportius de Catalunya), Pere Manuel (president del COPLEFC) i Toni Brocal (president de la patronal de centres de fitnes ADECAF). Un acte, sens dubte important, omplert de gom a gom fins al punt d'habilitar un espai contigu on poder seguir els protagonistes, i retransmissió per videoconferència des de les seus d'Economistes al territori. Per tant, èxit de convocatòria. L'acte es podrà visionar properament sencer, des de la plataforma del mateix Col·legi d'Economistes.

Després d'una ràpida presentació dels ponents a càrrec de Gay de Liébana, el primer a fer ús de la paraula va ser el secretari general de l'esport i l'activitat Física de la Generalitat.

GERARD FIGUERAS. Va comentar que "la Proposició de Llei va en la línia dels grans objectius del govern que van ser marcats al Congrés de l'Esport Català, que és seguir sent un país d'èxit esportiu però que al mateix temps inclogui tots els ciutadans en la pràctica esportiva". Igualment, va recordar el tràmit que seguirà el text en via parlamentària. "Es tracta d'una text sobre com ha de ser l'esport en els propers vint anys". Per a Figueras "la col·laboració pública-privada és la clau de l'èxit de la nova Llei". Va remarcar la intervenció en "un període d'esmenes que donarà peu a la Llei final".

· "la Proposició de Llei té com a gran objectiu que Catalunya segueixi sent un país d'èxit esportiu que al mateix temps inclogui tots els ciutadans en la pràctica esportiva"

DAVID ESCUDÉ. Va reivindicar "el paper del món local, que és qui en bona part construeix el teixit esportiu del territori" i en va demanar "un millor reconeixement en la futura Llei". Va posar en relleu un tema polèmic, com és la taxa esportiva, ja que "si la intenció és incrementar la pràctica esportiva a tots els nivells, crear una taxa a la pràctica esportiva no és el més convenient". Però també va apuntar un punt d'acord:  "Tots podem coincidir en demanar més diners i millor govern".

· "un millor reconeixement del món local a la nova Llei, ja que és qui en bona part construeix el teixit esportiu del territori"

GERARD ESTEVA. Va dir que "des de la UFEC vàrem impulsar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que ha portat a aquesta Proposició de Llei, que defineix un marc de relació i no les polítiques esportives, que les ha de determinar cada govern". Esteva va resumir la seva posició afirmant que "a la UFEC defensem l'esport per a tothom, una homologació a través d'una entitat paraigua del sector non-profit i el finançament digne, estable i permanent per a les entitats dotant un fons econòmic de l'esport".

· "un finançament digne, estable i permanent per a les entitats dotant un fons econòmic de l'esport"

JAUME DOMINGO. Va situar l'activitat física i esportiva com "un dret social que ha de ser per tothom sense cap discriminació". Domingo va afegir que "hi ha moltes maneres d'entendre l'esport i el sistema esportiu ha de donar-hi cabuda". A més es va mostrar contrari "a la creació d'una taxa que gravi l'activitat econòmica i d'una llicència única". Domingo va subratllar que "sempre que hi ha hagut polítiques públiques concertades amb la societat civil les coses han anat bé".

· "la creació de més d'una entitat paraigua que representi tothom".

PERE MANUEL. En primer lloc va presentar qui és el COPLEFC, amb un caràcter professional transversal que permet un coneixement com ningú més. Va ser el primer a recordar que "pensem en una Conselleria d'Esports". Igualment, va assegurar que "el sistema esportiu català està amenaçat per la Proposició de Llei perquè es pretén privatitzar les polítiques de l'esport i l'activitat física de Catalunya implantant un model de sistema esportiu articulat entorn d'una entitat privada de nova creació, la Unió d'Esports de Catalunya, amb un protagonisme absolut i amb una clara voluntat excloent, intervencionista i recaptatòria". Així mateix, "aquesta seria una situació inèdita i d'actuació onerosa i intrusiva en l'exercici de les llibertats de la ciutadania que afectaria la ciutadania". No va deixar passar l'oportunitat d'afirmar que "es podria haver aprofitat l'estructura i gran part del text de l'actual Llei de l'esport" i considerar que "Catalunya ha perdut l'oportunitat de fer una nova Llei de l'esport i l'activitat física representativa, pionera i adaptada als reptes de la societat del segle XXI". Manuel va concloure, però que "som a temps d'esmenar-ho, però fem-ho conjuntament".

· "el sistema esportiu català està amenaçat per la Proposició de Llei perquè es pretén privatitzar les polítiques de l'esport i l'activitat física de Catalunya"

TONI BROCAL. Va explicar que "com a patronal que representa els centres de fitness, sigui quin sigui el seu model de gestió, estem d'acord en la necessitat de millorar l'àmbit de l'esport, l'activitat física i l'exercici físic a Catalunya", igualment  que "som proactius amb qualsevol acció que promogui hàbits de vida saludables i sobretot que els ciutadans de Catalunya tinguin totes les facilitats i coneixements possibles perquè puguin escollir l'activitat física entre altres opcions d'oci o de salut". Però es va mostrar "en contra de mesures que regulin les empreses que representem i que puguin gravar el ciutadà que ve als nostres centres encara més del que ja ho està".

· "en contra de mesures que regulin les empreses que representem i que puguin gravar el ciutadà que ve als nostres centres encara més del que ja ho està"

Al debat posterior amb el públic, veus conegudes com la de Ramon Canela (fundador dels clubs de fitnes DiR), Iolanda Latorre (advocada especialista en dret esportiu), Rafel Niubò (ex-secretari general de l'Esport), Anna Tarrés (membre de JuntsxCat), la nostra companya Raquel Mirabet (en la seva doble condició de col·legiada 54263 i advocada especialista en esport), Laureà Fanega (col. 58817 i cap d'Esports de l'Hospitalet de Llobregat) o Joan Carles Burriel (professor de l'INEFC), van mostrar també la diversitat de posicions respecte de la futura Llei de l'esport i l'activitat física de Catalunya, abans que novament Gay de Liébana conclogués amb "cal molt, molt de debat" per tancar l'acte.

· "cal molt, molt de debat"





Ressò de l'acte als mitjans:
Noticia-CMD-TaulaDebat-Economistes.jpg (222 KB) Noticia-Palco23-TaulaDebat-Economistes.png (32 KB)  Noticia-ARA-TaulaDebat-Economistes.jpg (196 KB)


Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.