activitat-fisica-i-salut-4 Actualitat - COPLEFC
Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

Setmanes de mobilitat i d'esport a Europa

El COPLEFC promou el binomi mobilitat i esport en sengles setmanes europees

Catalunya i el conjunt de la ciutadania del país té dues cites successives durant el mes de setembre que s'organitzen impulsades per les institucions europees. Concretament, es tracta de la Setmana Europea de la Mobilitat, del 16 al 22 de setembre, i immediatament després en pren el relleu la Setmana Europea de l'Esport, del 23 al 30 de setembre. De la primera, que té com a objectiu final millorar la qualitat de l'aire i la reducció de la contaminació, al COPLEFC li interessa especialment la promoció d'hàbits de mobilitat més sostenibles, ja siguin mitjançant desplaçaments a peu o amb bicicleta. Pel que fa a la Setmana Europea de l'Esport, l'objectiu és pròpiament promoure l'esport i l'activitat física a tot Europa, tant a escala nacional, regional com local, amb la qual cosa aquesta iniciativa també coincideix a animar la ciutadania europea a adoptar un estil de vida actiu i més saludable per combatre el sedentarisme.

La Setmana de la Mobilitat té com a lema "Combina i mou-te!", que anima a moure's de manera sostenible i a practicar la intermodalitat, amb beneficis per a la nostra salut i per al medi ambient. Totes les entitats interessades a promoure aquests objectius entre el seu col·lectiu, s'hi poden adherir (enllaç). Fins ara hi ha més d'una trentena d'institucions públiques, privades i del tercer sector ja ho han fet.

En el cas de la Setmana Europea de l'Esport, Catalunya hi ha participat mitjançant la Secretaria General de l'Esport i de l'Activitat Física des del seu inici (el 2015) amb la campanya #BeActive i anima federacions, consells esportius, universitats, centres educatius, centres i clubs esportius, així com centres de treball, esportistes i influenciadors a sumar-se a l'esdeveniment. El ventall d'accions per participar-hi inclou des de fer-se'n ressò per les xarxes socials amb l'etiqueta #BeActive #esportcat amb missatges de suport, organitzar activitats fisicoesportives i de tota mena al voltant de la temàtica (xerrades, seminaris, competicions...), incorporar-les a la plataforma de registre d'activitats del Consejo Superior de Deportes que permet utilitzar el segell #BeActive i a fer-ne el reconeixement amb un diploma del mateix CSD; igualment, es poden promoure pauses actives en horari laboral en el cas de les empreses, entre altres activitats que es puguin dur a terme.

Una necessitat, també a Europa

Les recomanacions d'hàbits saludables, és a dir, que incorporin mobilitat sostenible i pràctica d'activitat física i esportiva com a mecanismes per gaudir de benestar físic, emocional i social, estan basades en evidència científica, i les enquestes sobre el nivell d'aquesta pràctica o d'obesitat això ho van posant en relleu. Per exemple, és el cas de l'Enquesta de l'Eurobaròmetre elaborada el 2018, en què es palesava que el 59% dels europeus rarament o mai fan exercici o practiquen esport.

Tota la informació sobre la Setmana Europea de la Mobilitat 2022: enllaç.

Tota la informació sobre la Setmana Europea de l'Esport 2022: enllaç.

SetmanaEuropeaEsport-22.jpg (72 KB)

SetmanaEuropeaMobilitat-2022.jpg (853 KB) 

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.