activitat-fisica-i-salut-4 Actualitat - COPLEFC
Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

Ja està operatiu el cercador de la Salut S'Entrena

El COPLEFC i el COMT fan realitat una eina fonamental en la prescripció d'exercici físic per a la salut

Després de la presentació formal que va tenir lloc el 22 de novembre a la seu del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT), el cercador de la Salut S'Entrena-Programes d'exercici físic per a la salut actualment ja disposa d'una desena de programes de referència en funcionament. El cercador, del qual prèviament es va informar al col·lectiu d'EFE en l'àmbit de la salut (enllaç), de moment està en una primera fase, centrada a l'àrea de Tarragona i Terres de l'Ebre, però està previst que es vagi expandint a tot el territori català amb un calendari, però, no determinat, sinó d'acord amb els propis avenços en les negociacions i maduresa del projecte. Així mateix, per bé que inicialment no s'hi ha incorporat el sistema públic de salut, aquest és un altre actor que des dels col·legis impulsors del cercador, COMT i COPLEFC, s'espera que també s'hi incorporarà.

El cercador vol ser i és una eina molt potent que permet seguir, tal com va exposar el Dr. Manel González, el mètode de prescripció de fàrmacs actual, però en comptes que els metges receptin un medicament, que sigui pròpiament exercici físic per a la salut. En aquest sentit, seguint el paral·lelisme, en comptes dels professionals especialitzats i dispensadors que són els farmacèutics, amb l'exercici físic els professionals degudament titulats, de nivell universitari, són les i els educadors físics esportius (EFE). I per donar encara més plenes garanties als programes que apareixen al cercador de la Salut S'Entrena-Programes d'exercici físic per a la salut, aquests han de rebre el vistiplau d'una comissió conjunta entre els dos col·legis professionals.

Així doncs, quan un metge, davant alguna de les patologies dels pacients, consideri que han de seguir algun programa d'exercici físic, podrà recórrer al cercador i proposar-li un programa específic i derivar la persona a un o més professionals donats d'alta al cercador que facin el que el facultatiu ha valorat com a actuació necessària.

En la mateixa presentació, tots dos col·legis, amb les manifestacions dels presidents respectius, Dr. Sergi Boada (COMT) i Pere Manuel Gutiérrez (COPLEFC), es van posar com a deures per al futur més immediat donar a conèixer l'eina, és a dir, el COMT assumeix la difusió i formació necessàries entre el col·lectiu mèdic, especialment els titulars de medicina familiar i comunitària, perquè coneguin totes les capacitats i els detalls en l'ús d'aquest innovador cercador, i així mateix, d'altra banda el COPLEFC, precisament en facilitarà el coneixement entre el col·lectiu d'EFE que es dediquin a la salut, per donar-s'hi d'alta i incorporar-hi els programes corresponents, i igualment duent a terme una estratègia divulgativa adreçada al professorat d'Educació Física i especialment als mestres d'educació primària, per la seva capacitat educativa també envers la famílies, que el cercador és un recurs ja en funcionament i vàlid, gràcies a la col·laboració i la plena sintonia amb el col·lectiu mèdic.

Què ofereix ara mateix el cercador?

El cercador està estructurat en dos nivells, en primer lloc amb una llista sintètica, amb el nom del programa, una breu descripció, el municipi, correu electrònic i telèfon de contacte, mentre que en un segon més detallat, també hi figura la descripció amb tota la informació necessària: organitzador, objectiu del programa, metodologia de treball, modalitat, horaris, i dades de localització i referències complementàries, si n'hi ha; quin és l'equip tècnic i també dades tècniques quant a l'àrea de població, principals patologies associades i indicadors mèdics diversos per als facultatius.

Entre la desena de programes sota responsabilitat d'un professional EFE, n'hi ha que fan referència a reeducació postural i respiratòria, amb incidència en el sòl pelvià, o bé que incideixen en l'aspecte emocional i d'integració grupal, sobre readaptació de lesions i preparació física en general pensant en la vida diària, així com propostes d'entrenaments funcionals en grups i també entrenaments personals d'acord amb objectius individualitzats; també figura al cercador el treball de la força muscular, aplicable a patologies diverses, com també altres capacitats com poden ser l'equilibri, el control postural...  

Amb tota aquesta informació són els metges els que proposen, amb la garantia que a l'altra banda de la seva prescripció hi ha el professional escaient.

Els dos col·legis consideren que aquesta nova eina servirà per combatre el que l'OMS estableix que és el quart factor de risc de mortalitat al món, la inactivitat física.

Cercador de la Salut S'Entrena.
Cercador-COMT-COPLEFC-LaSalutSentrena-03.png (142 KB)

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.