activitat-fisica-i-salut-4 Actualitat - COPLEFC
Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

Es posa en marxa el cercador de La Salut S'Entrena

L'objectiu és identificar programes d'exercici físic per a la salut liderats i supervisats per EFE col·legiats

Després del conveni de col·laboració entre el COPLEFC i el Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT) signat el dia 13 de març de 2023, ahir se'n va materialitzar un resultat mitjançant l'activació del pla pilot a l'àrea tarragonina del cercador de professionals educadors físics esportius centrats en l'aplicació de programes d'exercici físic per a la salut. Aquest cercador s'emmarca en la proposta del COPLEFC La Salut S'Entrena, que ara per ara es basa en un entorn web i que vol ajudar a millorar la salut i la qualitat de vida de les persones gràcies a la pràctica d'exercici físic responsable i adaptat a les característiques de cada persona.

En la sessió telemàtica de posada en marxa, el 19 d'octubre, Pere Manuel Gutiérrez (col. 8570), president del COPLEFC, va recordar que aquest contingut "és fruit de moltes hores de treball i d'una cooperació exquisida" i també va qualificar aquesta opció que properament tindrà a la seva disposició tot el col·lectiu mèdic i la ciutadania, com una "eina importantíssima". Per la seva part, el Dr. Sergi Boada Pié, president del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT), també va atribuir un gran valor al cercador, perquè "permetrà connectar els metges prescriptors i els educadors físics esportius, ja que els primers hem de saber adreçar els pacients als professionals corresponents". Igualment, va mostrar la seva confiança que després d'aquest pla pilot, la iniciativa es pugui estendre territorialment al màxim possible, "perquè el que cal és facilitar la salut a la població". I per significar el veritable relleu que aportarà el cercador una vegada la ciutadania en pugui fer ús, va referir-se a una cadena habitual: "El metge actualment està habituat a prescriure medicaments i envia el pacient al dispensador, que és la farmàcia. Doncs en el cas de l'exercici físic prescrit pel metge, la ‘farmàcia' o dispensador és l'educador físic esportiu". 

Tot seguit, el Dr. Manuel González va fer una explicació històrica i de necessitat de combatre la inactivitat física referint-se molt concretament al problema de l'obesitat com a quart factor vinculat amb la mortalitat de la població occidental, un greu problema que l'OMS té molt present i contra el qual des de fa dues dècades intenta conscienciar tots els actors implicats, precisament amb un objectiu molt clar de reducció de la mortalitat per aquesta causa. En el cas català, el doctor va referir-se i va lloar iniciatives com la Guia PEFS, en què ha participat activament el COPLEFC  per mitjà de col·legiats en la primera i segona edicions, aplicat a intervenció comunitària, o també el model EUPAP, i, en qualsevol cas, centrant-se en el factor mèdic per la capacitat de prescripció. Un model de prescripció que ha de seguir el mateix que ja es fa actualment quan es recepta un medicament, però en aquest cas amb aquells professionals que poden administrar-lo.


Tornant la paraula novament al COPLEFC, Alèxia Pérez García (col. 10230), com a gerent, va fer un apunt sobre la pertinència dels educadors físics esportius (EFE) en l'àmbit sanitari amb unes funcions específiques, va recordar el valor del conveni amb el COMT i la materialització amb aquest nou cercador de professionals per programes d'exercici físic, gràcies a una sèrie de dades evidents, com ara localització, però també amb referències al tipus de persones involucrades, modalitat (sigui a domicili, individual o en grup...) i cinc apartats més, igualment determinants: àmbit d'aplicació, tipus de prevenció, nivell de risc, discriminació (necessitat o no) de l'informe mèdic de prescripció d'exercici i el tipus de programa. Amb aquests referències, els metges podran disposar d'una llista de professionals, obtinguts del directori de professionals qualificats que completa el cercador. Alèxia Pérez va insistir que amb aquesta solució, el COPLEFC vol destacar sobretot el servei com a tal del cercador, perquè facilitarà la feina als prescriptors, el col·lectiu mèdic, i també a la ciutadania, que podrà conèixer els professionals al seu servei de què disposa.

A partir d'ara, una vegada presentat el cercador, el directori professional que hi està vinculat s'anirà omplint amb els professionals EFE dedicats en aquest terreny, gràcies a una tasca divulgativa competència del COPELFC, i, d'altra banda, també es donarà a conèixer el cercador al col·lectiu mèdic, especialment en l'àmbit públic dels centres d'atenció primària, però també en general al territori del pla pilot de Tarragona i Terres de l'Ebre.

Pots visualitzar la presentació del cercador, aquí
Cercador-COMT-COPLEFC-LaSalutSentrena-02.png (139 KB)

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.