activitat-fisica-i-salut-4 Actualitat - COPLEFC
Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

El COPLEFC, referent de TIC Salut Social

Les apps de l'activitat física i de l'esport viuen un creixement sense precedents que cal vetllar

La Fundació TIC Salut Social té vigent des de l'any 2017 un conveni de col·laboració amb el COPLEFC per impulsar iniciatives que aportin un valor diferencial en l'ús de les TIC a l'àmbit de la salut. La raó d'aquesta col·laboració, com recorda Alèxia Pérez García (col. 10230), gerent del Col·legi, és l'allau de desinformació que es pot trobar a la xarxa en l'àmbit de l'activitat física i l'esport, i per tant, treballar plegats per establir mecanismes que permetin reconèixer els continguts digitals elaborats amb rigor a Catalunya, i garantir com a conseqüència la seguretat i la salut de les persones. Per tant, un dels projectes en funcionament és la participació del Col·legi en la validació del Bloc de Continguts del Servei de Certificació d'apps de la Fundació TIC Salut Social.

Es pot afirmar que el mercat de les apps de l'activitat física i de l'esport està vivint un creixement sense precedents els últims anys motivat per diferents factors. Segons apunta un estudi recent d'Allied Market Research, entre els motius principals trobem l'increment de l'ús de telèfons intel·ligents i tecnologies portables (wereables), una major conscienciació de la necessitat d'adquirir hàbits de vida saludables, i l'impacte de la pandèmia de la covid, que va disparar exponencialment la descàrrega i el desenvolupament d'aquest tipus d'apps.

Moltes d'aquestes apps registren diferents paràmetres de l'activitat física i la salut, inclouen serveis de geolocalització i ofereixen consells i plans d'entrenament. L'oferta disponible és extensa i al darrere hi ha un negoci que, segons calcula Statista, mou més de 80 milions d'euros a Espanya; una xifra que seguirà creixent fins a facturar al voltant de 113 milions d'euros el 2027.

Per això "és molt important que hi hagi professionals de l'activitat física i de l'esport darrere de les apps d'aquest àmbit", explica Daniel Lara Cobos (col. 11699), educador físic expert en activitat física i salut digital, i membre del grup d'Innovació i Tecnologia i Comissió de Salut del COPLEFC. La participació d'un professional i que els continguts estiguin validats per les guies de referència són els criteris fonamentals que revisa el Col·legi a l'hora de validar la qualitat de les apps de l'activitat física i de l'esport que acaren el procés de certificació.

Una de les guies que s'agafen de referència per validar els continguts és, per exemple, la Guia de Prescripció d'Exercici Físic per a la Salut (PEFS), que recull l'evidència disponible en matèria de prescripció d'exercici físic per a la salut en relació amb diferents malalties i etapes vitals. Cal recordar que l'objectiu principal d'aquesta guia és facilitar als professionals l'adaptació de les recomanacions generals d'exercici físic a les característiques de cada persona.

La Fundació TIC Salut Social

La Fundació TIC Salut Social és un organisme del Departament de Salut. Treballa per impulsar el desenvolupament i la utilització de les TIC i el treball en xarxa en l'àmbit de la salut i el benestar social, fa d'observatori de noves tendències, innovació i seguiment d'iniciatives emergents, i ofereix serveis de normalització i homologació de productes.

El vincle entre TICSALUT  i el COPLEFC comparteixen el mateix interès a explorar noves vies d'aplicació de les TIC a l'àmbit de la salut, conscients del paper rellevant que les TIC tenen com a palanques de canvi en l'atenció de la salut.

Un dels serveis de la Fundació TCI Salut Social és el denominat mHealth, gràcies al qual es presenta un marc de referència per a l'avaluació de solucions digitals d'atenció no presencial, es facilita una guia pràctica d'autoavaluació de solucions digitals d'atenció no presencial i es proporciona una guia de bones pràctiques en el desenvolupament de solucions mòbils.

Tota la informació sobre la Fundació TIC Salut Social: enllaç.Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.