activitat-fisica-i-salut-4 Actualitat - COPLEFC
Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

El COPLEFC fa un reconeixement als autors EFE de la Guia PEFS

Pere Manuel, juntament amb Anna Caula i Carmen Cabezas, posen en valor els educadors físics esportius que han col·laborat a la segona edició de la Guia PEFS

Ahir, 30 de juny, el COPLEFC va fer un reconeixement a les i els educadors físics esportius (EFE) que han participat en la revisió científica de la segona edició de la Guia de prescripció d'exercici físic per a la salut. L'acte que Pere Manuel, president del Col·legi que aglutina aquests professionals, va definir com "la nostra festa per celebrar la Guia PEFS", va tenir lloc a "la Universitat de l'Esport", com va apuntar Eduard Inglés (director de l'INEFC), en companyia de les secretàries generals Dra. Carmen Cabezas (Salut Pública) i Anna Caula (Esport i Activitat Física), que van posar en valor les noves aportacions quinze anys després de la primera edició.

La Guia PEFS ha comptat com a autors, entre els diversos col·lectius professionals que hi han participat (metges de diverses especialitats, psicòlegs, fisioterapeutes...), un conjunt de 43 educadors físics esportius, els quals han aportat l'evidència científica existent des de les ciències de l'activitat física i de l'esport a la finalitat de la Guia, que se centra en la prescripció d'exercici per "reduir el sedentarisme i portar un estil de vida actiu de manera regular en totes les etapes de la vida", com diu la presentació de la Guia.

L'acte va permetre destacar l'evolució de la professió d'educadors físics esportius, que si bé inicialment van començar dedicats només a l'educació, avui dia tenen una diversitat d'àmbits, entre els quals el de la salut és igualment rellevant, tal com demostra la pròpia Guia PEFS, motiu de la trobada. Una activitat en l'àmbit sanitari que el  COPLEFC emmarca en la campanya La Salut S'Entrena.  

Eduard Inglés, que també és col·legiat del COPLEFC, precisament va insistir en la concepció "de l'esport en un sentit ampli, també de la salut". Els altres intervinents van anar desgranant el valor i la significació de la publicació, com ara la sensació "de còctel d'orgull i de satisfacció per la feina feta" (Maica Rubinat, delegada territorial COPLEFC Girona, coordinadora de la Guia); el Dr. Xavier Peirau (col·legiat del COPLEFC i director de la Guia) va ser molt directe i va recordar que "l'exercici físic és la millor medicina", mentre que l'altre director, Manel González, repassant el camí recorregut per la medicina de l'esport, va voler destacar de la Guia que és "un model d'exercicis per a la gent gran".

Ivette Callorda, com a tècnica del COPLEFC en la coordinació de les fitxes tècniques, va destacar "l'experiència ben bonica, per la relació amb altres professionals" en pla d'igualtat. Així mateix, va insistir en l'esforç i la dedicació desinteressada dels participants per proporcionar els continguts. Una altra idea que va anar reapareixent va ser que "l'exercici físic té, com a finalitat, viure millor". I com a desplegament va anunciar actuacions des del Col·legi per difondre als professionals càpsules formatives diverses d'intervenció, sobre patologies com ara càncer i situacions de covid, entre d'altres.

En aquest sentit  de difusió de la Guia, Alèxia Pérez (gerent del COPLEFC), va manifestar l'interès a donar a conèixer els EFE i la Guia al món de la sanitat privada, especialment les mútues, ja que experiències en la salut pública ja s'estan donant per tot el país, en àmbits específics, siguin de la salut mental, o de caire mes genèric als CAP. Igualment, va anunciar la propera elaboració d'un directori professional d'EFE dedicats a l'àmbit de la salut.

Pere Manuel, abans de cedir la paraula a Carmen Cabezas i Anna Caula, pel que fa a la vinculació entre salut i professionals EFE va apuntar la proposta que s'està elaborant, en companyia del Consejo COLEF i el CSD, de disposar d'una regulació professional estatal en la línia de fer que els EFE tinguin una reserva d'activitat, com a professió regulada, amb tota la seva significació per evitar l'intrusisme, entre altres qüestions.

Per la seva part, la Dra. Carmen Cabezas, secretària general de Salut Pública, va destacar que "la salut és fonamental i essencial per cuidar-nos" i també que "hem d'integrar l'activitat física en la vida diària". Va fer una repàs ràpid del que va significar la primera Guia PEFS, i com aquesta segona, suposa encara més clarament la col·laboració entre professionals de disciplines diverses. En qualsevol cas, tant l'una com l'altra, són referències a l'Estat, i va posar el seu interès especial a seguir l'Enquesta de salut de Catalunya (ESCA), en què es demostra que anem avançant cap a hàbits més saludables.

Finalment, Anna Caula, secretària general de l'Esport i l'Activitat Física, va "compartir l'emoció de l'acte, que és possible gràcies a l'esport", la qual cosa es basa en els seus valors. De la Guia, va indicar que serveix per aturar-se i veure el camí recorregut, i com, la "col·laboració entre esport i salut permet acarar la salut pública" de la ciutadania del nostre país. Així mateix va remarcar que la publicació ha estat possible gràcies a la tasca desinteressada dels responsables dels continguts. També va assenyalar un avenç significatiu de la primera a la segona edició, que ha passat a ser no de patologies aïllades, sinó que inclou una perspectiva d'etapes vitals, i com l'exercici físic s'hi pot incardinar.

Anna Caula va remetre's a la covid per recordar que "ens ha ensenyat que el moviment és més necessari que mai". I que la voluntat de col·laboració entre els departaments de la Presidència i el de Salut continuarà, i especialment va avançar dues línies com són el Pla d'Activitat Física i Esport per a la Salut (PAFES) pediàtric i el PAFES hospitalari.

Per acabar la festa de reconeixement als autors de la Guia PEFS, una de les paraules que tots els participants van utilitzar va ser d'agraïment i "Gràcies, gràcies, gràcies". "Gràcies al col"lectiu i a la creativitat" per fer realitat la Guia, van dir Anna Caula.

Pere Manuel, per posar punt final a l'acte va estendre la mà a tots els agents públics, com la Secretaria General de l'Esport i l'Activitat Física i la Secretaria General de Salut Pública, i privats que vulguin col·laborar en benefici de la salut de la ciutadania, centre de l'activitat del COPLEFC.

Per veure l'acte: enllaç.


Baixa't la Guia PEFS: enllaç.


{{galeria}}

També podeu llegir la notícia a CMD Sport, mitjà col·laborador: enllaç.

CMD-ReconeixementEFE-GuiaPEFS.png (305 KB)

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.