DOCUSPORT - La Revista Núm.28 - page 30

30
DOCUSPORT
La Revista
/ Tardor-Hivern 2013-2014
En el número anterior vam acostar-nos a la iniciativa i ara en
presentemalguns dels resultats i la valoració del programa.
Programa INEFC Saludable
SALUT
e
l programa de promoció de la salut
dirigit als treballadors del PAS i PDI
de l’INEFC Barcelona voluntàriament
interessats, realitzat en format d’estu-
di pilot, ha durat 4 mesos (4/2/2013-
31/5/2013), amb una mostra total de 41 persones:
grup d’intervenció, 23; grup control, 18.
L’objectiu principal era millorar el benestar físic dels
participants, els seus hàbits alimentaris i fer dismi-
nuir els seus dolors musculoesquelètics. Ha cons-
tat de 3 sessions setmanals d’exercici laboral de 30
minuts cadascuna dins l’horari laboral. El programa
s’ha adaptat a les necessitats del grup, amb un tre-
ball individualitzat en algunes ocasions, i seguint
una planificació determinada en base als resultats
de les valoracions de salut inicials. Alhora, s’han
realitzat 4 formacions d’una hora sobre alimentació
saludable realitzant-ne una per mes.
LES VARIABLES ESTUDIADES
Les variables del programa incloïen: proves mèdi-
ques, proves físiques i hàbits saludables.
Proves mèdiques: efectuades per un metge de
l’esport, consistien en cineantropometria completa i
mesurament de paràmetres fisiològics bàsics amb
electrocardiograma en repòs.
Proves físiques: efectuades per un LCAFE,
amb diferents testos de flexibilitat i força, com són
el test de flexibilitat
sit & reach,
el test de força de
mans
(handgrip),
el test de força de flexors de col-
ze (amb dinamòmetre) i el test de força d’extensors
de cama (amb dinamòmetre).
Tests en línia d’hàbits saludables: efectuats
per LCAFE, es van desenvolupar sobre qualitat
de vida, mesurament de l’activitat física, i mesura-
ment d’alimentació saludable. Concretament: In-
ternational Physical Activity Questionnaire (IPAQ),
Functional status measurement (COOP/WONCA),
test d’adherència a la dieta mediterrània (PREDI-
MED), test d’hàbits de vida relacionats amb el so-
brepès i l’obesitat, i el test sobre qualitat de vida
associada a dispèpsia.
UN EXEMPLE DE LA INTERVENCIÓ
Pel que fa a les sessions d’exercici físic, s’ha tre-
ballat la força i l’amplitud de moviment seguint uns
criteris saludables, adaptant les càrregues a les ne-
cessitats col·lectives i individuals, i augmentant-les
progressivament segons l’adaptació personal. A
més, s’han desenvolupat exercicis de consciencia-
ció corporal i de postura, tècniques hipopressives,
exercicis de relaxació i de respiració, formes juga-
des, caminades i sortides a córrer.
Més enllà dels exercicis físics, cal destacar també la
feina sobre els hàbits i les conductes alimentàries.
Així, s’ha fet mensualment un taller de conductes
bàsiques d’alimentació, a càrrec d’una especialis-
ta en nutrició: (27 de febrer)
Nutrients, alimentació
equilibrada i nova piràmide de l’alimentació,
sessió
teòrica en què es van explicar els diversos nutrients
i grups d’aliments que els contenen i bases d’una
alimentació saludable; (20 de març)
Per què hem
d’esmorzar?,
amb una breu presentació de la im-
portància de l’esmorzar i de com s’ha de distribuir,
per a la qual cosa cadascú va portar el seu esmor-
zar i es va estudiar si era adequat; (24 d’abril)
Com
dinar fora de casa?,
amb recollida de cartes de res-
taurants i avaluació per fer la comanda més adient
tenint en compte què s’esmorza i l’activitat feta al
llarg del dia; (29 de maig)
Planificació de menú,
ba-
sada en els esmorzars definits i els menús de mig-
dia escollits, per aprendre a planificar els sopars i
completar així el menú setmanal.
ALGUNS RESULTATS
Després de la intervenció en els seus diversos
apartats, per raó de l’extensió d’aquest article
només mostrem el resultat empíric de la valoració
de la condició física i de la qualitat de vida.
La prova de flexibilitat ens mostra que el grup
intervenció té un guany d’un 17% quantificat en una
mitjana de 2,55 cm, mentre que el grup control no
mostra canvis.
La prova dinamomètrica del bíceps amb amb-
dós braços dóna com a resultat que el grup d’inter-
NOMS DE L’INEFC
SALUDABLE I
FUNCIONS
Estel Mallorquí
(llicenciada en CAFE,
màster en Activitat Física i
Salut, màster Professional
en Alt Rendiment i
Esports d’Equip),
direcció
i gestió del programa
/
Mario Lloret
(doctor
en Filosofia i Ciències
de l’Educació, llicenciat
en Medicina i Cirurgia,
especialista en Medicina
de l’Esport, llicenciat en
EF, catedràtic d’Anatomia
de l’INEFC, exdirector de
l’INEFC-Barcelona, agent
antidopatge),
realització
de les avaluacions
mèdiques inicials i finals
/
Miquel Vilar
(graduat
en CAFE),
coordinació
del programa
. /
Raúl
Fructuoso
(graduat en
CAFE),
realització de
les sessions d’exercici
físic
/
BetlemMenéndez
(diplomada en Nutrició
Humana i Dietètica,
màster en Seguretat
Alimentària),
formadora
en alimentació saludable.
/
Dani Lara
(llicenciat
en CAFE, postgraduat
en Readaptació a
l’Esforç, doctorand en
Salut Pública), expert
universitari en estadística
aplicada a ciències de la
salut. / Per últim, Biwel
agraeix el suport rebut de
la
Dra. Rosa Angulo, Dr.
Joan Cadefau, directors de
l’INEFC i INEF Barcelona,
i
així mateix de
Pere Manel,
que va protagonitzar
una iniciativa precedent
d’aquesta programa, i del
COPLEFC,
que a més ha
contribuït a fer-ne difusió.
1...,20,21,22,23,24,25,26,27,28,29 31,32,33,34,35,36,37,38,39,40,...48
Powered by FlippingBook