Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

El futur de l'esport entra al Parlament

14/11/2019

Catalunya

ILP i Proposta de Llei del Govern es presenten en seu parlamentària i ara serà el moment de la política

El Ple del Parlament del dia 13 de novembre va sentir Gerard Esteva, president de la UFEC, com a promotor de la ILP, amb l'aval de més de 150.000 signatures, per a una nova Llei de l'esport. Tot seguit va ser el torn dels diputats dels partits que donen suport a la Proposta de Llei de l'esport i l'activitat física presentada pel Govern, concretament Òscar Ordeig (PSC), Anna Caula (ERC) i Anna Tarrés (JuntsxCat), seguits del posicionament de la resta de partits: Javier Ribas (C's), Concepción Abellán (EnComú-Podem), Carles Riera (CUP) i Esperanza García (PP). El tret més destacat en tots dos casos va ser l'admissió a tràmit sense cap esmena a la totalitat, com a predisposició de tot l'arc parlamentari de continuar amb la tradició normativa en l'àmbit de l'esport de disposar de textos aprovats per unanimitat. Finalment, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va prendre la paraula per agrair a la Comissió Promotora i als grups proponents els seus textos respectius, com a punt de partida per arribar a disposar d'un text de consens i la millor Llei de l'esport de Catalunya.

La presentació, però, no va estalviar crítiques a sengles textos legals, amb veus disconformes des de tots costats. Mentre que respecte de la ILP es va posar en relleu la incongruència del procés que ha seguit la UFEC, tal com el COPLEFC va denunciar al seu moment, també es va destacar el caràcter d'apropiació de la cosa pública en benefici de l'interès privat federatiu i, fins i tot es va apuntar el desacord amb el finançament mitjançant loteries, essent el joc una activitat que genera addiccions. Així mateix, es va destacar que l'esport federat només representa una quarta part del total i que "no s'ha tingut en compte els professionals de l'esport", entre altres crítiques.

Pel que fa a la Proposició de Llei, els diversos representants van expressar, entre altres aspectes, que la Proposició és una reacció davant la ILP, però que inclou els aspectes negatius d'aquesta, com també la manca d'un model esportiu universal, gratuït i democràtic. També hi van trobar a faltar la inclusió del Comitè Olímpic Català i de les seleccions catalanes. Altres consideracions van tenir a veure amb el model de finançament de les entitats esportives i la intromissió en l'activitat de caire privat que puguin dur a terme els clubs. Qüestions que tots els grups van destacar que intentaran encabir en la norma des de la feina que es farà en el si de la Ponència encarregada d'articular la Proposta de Llei formal.

Tanmateix, en la línia més propositiva i favorable a la nova Llei de l'esport i l'activitat física, els polítics van dir que "avui és un gran dia", com va recordar Oscar Ordeig, i que és "el primer pas per definir l'esport català del futur". Anna Caula va mostrar-se disposada a iniciar "un camí ambiciós, transformador i valent per muntar l'esquelet de l'esport català" que ha de significar la nova Llei; "és un repte de país", va concloure. Per a Anna Tarrés, "la Llei actual ens ha quedat petita" i la propera té com a objectiu definir l'esport "dels propers vint anys", una norma que vol configurar "sense condicionants" per gaudir del que va qualificar com a "model de país". Mentre que Javier Ribas va posar l'accent a "treballar per als ciutadans i per a l'esport, fent-ho amb el millor esperit esportiu". Concepción Abellán va destacar que aquesta "és una Llei que demana el sector" i la inexistència de cap esmena a la totalitat, la qual cosa comporta la feina de tots per buscar l'acord, "malgrat que el text no segueix el nostre model". Per la seva banda, Carles Riera va marcar-se com a repte aconseguir una "política esportiva pública i nacional" i que tingui en compte "el col·lectiu LGTBI"; així mateix, va assumir el desig de "superar l'esport com un element competitiu, en favor de la transmissió de valors". Esperanza García va insistir en l'error d'una altra Llei, la 3/2008, que va acabar al Tribunal Constitucional. Va mostrar la voluntat de resoldre els errors detectats des del seu partit en l'activitat de la Ponència.

Un cop escoltades totes les veus, ara serà el moment de la feina tranquil·la i minuciosa per ser capaços d'elaborar un text legal que, efectivament, serveixi per a les properes dècades i que sigui profitós també per a la tasca dels professionals de l'esport, que representa el COPLEFC, entre altres qüestions.

En aquesta línia, el Col·legi continuarà mantenint contactes directes amb tot l'arc parlamentari i traslladarà a cadascun dels partits polítics les consideracions necessàries en defensa de la professió i els professionals de l'activitat física i de l'esport, en el marc de l'activitat de la Ponència esmentada.
Parlament-Imatge.jpg (58 KB)

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.