Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

El Dia Mundial dels Docents

02/10/2020

Educació Catalunya

El 5 d'octubre és cada any una oportunitat per aplaudir la tasca educativa i social de milers de docents, també els d'Educació Física

Aquesta és una celebració que ja té una vida llarga (la Unesco va començar a commemorar-la el 1994), però enguany adquireix un valor especial, per les circumstàncies derivades de la COVID-19 i el confinament, ja que el professorat que imparteix l'Educació Física als centres s'ha hagut de reinventar durant el darrer tram del curs passat i ara mateix durant el curs 2020-21 que ja ha començat. Per això, com a COPLEFC, volem fer sentir el nostre aplaudiment més sincer i proposem d'omplir la xarxa amb l'etiqueta #DiaMundialDocents-EducacióFísica.

"M'agrada" que, durant el tancament dels centres educatius, els professors d'Educació Física i mestres especialistes de la matèria no es donessin per vençuts davant la dificultat de fer una Educació Física no presencial. "M'agrada" que proposessin activitats telemàtiques d'Educació Física perquè els alumnes (i la família) continuessin mantenint un estil de vida saludable. "M'agrada" que mantinguessin un contacte, tot i ser virtual, al més directe possible amb els alumnes. "M'agrada" que adaptessin els continguts curriculars a les possibilitats de la situació. "M'agrada" la receptivitat de tota l'oferta de trobades virtuals presentada pel COPLEFC. I ja amb el curs iniciat. "M'agrada" que assumeixin l'esforç per adoptar les recomanacions i mesures de seguretat que permeten una Educació Física segura.

Aquests són alguns dels missatges que des del Col·legi es vol traslladar a les xarxes i, doncs, a tota la societat i que convidem a ampliar a tothom que vulgui. Des del COPLEFC considerem que l'Educació Física és una necessitat essencial i treballem per ser al costat del conjunt de professionals dedicats a la docència, a més de presentar una oferta formativa actualitzada i d'acord amb les necessitats de cada moment, i sense oblidar tampoc la representació de la seva veu davant les administracions, en aquest cas especialment l'educativa.


"Gràcies al vostre esforç i capacitat d'adaptació feu possible una Educació Física segura"

El missatge internacional

Coplefc-DiaMundialDocents.jpg (63 KB)Transcrivim tot seguit la declaració conjunta dels directors generals de la Unesco, OIT, Unicef i del secretari general de la Internacional de l'Educació, "Docents: líders en temps crisi reinventant el futur"

Cada any, el Dia Mundial dels Docents ens recorda el paper fonamental que exerceixen els docents en l'assoliment d'una educació inclusiva i de qualitat per a tothom. Aquest any, el Dia Mundial dels Docents pren encara més relleu tenint en compte els desafiaments que han afrontat durant la crisi de la COVID-19. Com ha demostrat la pandèmia, contribueixen de manera crucial a garantir la continuïtat de l'aprenentatge i a donar suport a la salut mental i el benestar dels seus alumnes.

A causa de la COVID-19, gairebé 1.600 milions d'alumnes, és a dir, més del 90% de la població escolar matriculada al món, s'han vist afectats pel tancament de les escoles. La crisi de la COVID-19 també ha afectat més de 63 milions de docents, ha posat de manifest les persistents deficiències de molts sistemes educatius i ha aprofundit les desigualtats, amb conseqüències devastadores per als més marginats.

Durant aquesta crisi, els docents han demostrat, una vegada més, una gran capacitat de lideratge i innovació per assegurar que #L'aprenentatgeMaiNoS'atura i per vetllar que no es quedi enrere cap alumne. A tot el món, han treballat de forma individual i col·lectiva per trobar solucions i crear nous entorns d'aprenentatge per als alumnes respectius, a fi de garantir la continuïtat de l'educació. També és fonamental el paper que han exercit oferint assessorament sobre els plans de reobertura de les escoles i donant suport als alumnes al moment de la tornada.

Ara és hora de pensar més enllà de la COVID-19 i treballar per crear una major resiliència dels nostres sistemes educatius que permeti respondre ràpidament i eficaç davant d'aquesta i altres crisis similars. Això suposa preservar el finançament de l'educació, invertir en una formació inicial d'alta qualitat per als docents i continuar el desenvolupament professional del personal docent existent.

Si no s'adopten mesures urgents i no s'incrementen les inversions, la crisi de l'aprenentatge podria convertir-se en una catàstrofe educativa. Fins i tot abans de la pandèmia de la COVID-19, més de la meitat dels nens de deu anys d'edat en països d'ingressos baixos o mitjans no eren capaços d'entendre una simple història per escrit.

Per reforçar la resiliència del professorat en temps de crisi, tots els docents haurien d'adquirir les competències digitals i pedagògiques necessàries per ensenyar a distància, en línia i mitjançant mètodes d'aprenentatge mixtos o híbrids, sigui quin sigui el nivell de tecnologia disponible. Els governs haurien de garantir infraestructures i una connectivitat digitals a tot el seu territori, incloent-hi les zones rurals i remotes.

En el context de la COVID-19, els governs, els interlocutors socials i altres agents essencials assumeixen una responsabilitat encara més gran pel que fa als docents. Instem els governs a protegir la seguretat, la salut i el benestar dels docents, així com la seva ocupació; els instem a continuar millorant les seves condicions laborals, i a implicar-los, juntament amb les organitzacions que els representen, en l'enfocament educatiu adoptat per respondre a la pandèmia i propiciar la recuperació posterior.

Avui celebrem col·lectivament amb els docents el seu compromís constant amb els alumnes i la contribució a assolir, d'aquí la 2030, les fites de l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible 4. Lloem els educadors pel paper central que han exercit, i continuen exercint, en la resposta a aquesta pandèmia i la recuperació posterior.

Ara és el moment de reconèixer la funció dels docents que contribueixen a garantir que una generació d'alumnes pugui desenvolupar totes les seves capacitats, així com la importància de l'educació per a la reactivació a curt termini, el creixement econòmic i la cohesió social, durant la pandèmia de COVID-19 i posteriorment.

Ara és el moment de reinventar l'educació i concretar la nostra visió d'un accés igualitari a un aprenentatge de qualitat per a tots els nens i joves.
OIT-Unicef-IntEducacio.jpg (16 KB)

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.