Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

Maica Rubinat, la veu del COPLEFC a Girona

23/07/2020

Girona

El programa de ràdio Els 4 rius va entrevistar la delegada territorial del Col·legi en la col·laboració d'estiu

Un dilluns més d'aquest juliol (20/07/2020), la col·laboració entre la Delegació a Girona del COPLEFC i l'emissora Girona FM (92.7) va donar veu en aquesta secció d'entrevista a la realitat gironina d'activitat física, esport, turisme i empreses de la demarcació, en aquesta ocasió amb Maica Rubinat (col. 11593). Amb ella, Siso García, un dels periodistes del programa, va repassar conceptes com el d'activitat física, que cal diferenciar d'esport pròpiament, així com les lliçons del confinament obligat per raó de la COVID-19 i les possibilitats que ofereix la comarca com a territori per fer una vida activa. M. Rubinat també va aprofitar l'oportunitat per posar en relleu diverses campanyes i actuacions que està duent a terme el COPLEFC.

Una de les primeres idees que Maica Rubinat va llançar va ser que "estem «dissenyats» per moure'ns", és a dir, per fer activitat física, una característica vàlida per a totes les persones i que va voler distingir d'un àmbit més específic com és el d'esport, en què són inherents altres components. Pel que fa a l'activitat física, va insistir en aquesta qualitat per a tota la població, cadascú amb les seves capacitats, i amb un horitzó o finalitat de qualitat de vida i de salut, en definitiva. A partir de la definició que en fa l'Organització Mundial de la Salut (OMS), va recordar les tres B que proporciona l'activitat física: benestar físic, benestar mental i benestar social. L'activitat esportiva i l'esport venen després, d'acord amb una capacitació física adequada en cada cas i de rendiment.

Pel que fa a Girona, de manera global, la delegada del COPLEFC va manifestar la fortuna que suposa tenir un entorn que facilita a la ciutadania de poder ser activa, gràcies a les vies verdes o  a les vies braves, entre altres oportunitats per poder gaudir dels espais naturals de mar i muntanya. També va voler esmentar, però, els parcs urbans de salut com una iniciativa de la SGEAF que posa al centre l'activitat física, més enllà de les inversions que s'hagin de fer en espais concebuts per a l'esport, com poden ser els poliesportius o d'altra mena.

La pandèmia, el confinament, la COVID-19 tampoc no es podien passar per alt, en la conversa, i va reconèixer que, efectivament, ha afectat el turisme especialment estranger que ve en un percentatge molt alt al nostre país per les oportunitats que ofereix de fer-hi activitats.

El confinament va ser motiu també d'introduir en la conversa el paper de l'activitat física a casa, l'existència d'intrusisme i les iniciatives del Col·legi. En aquesta qüestió va posar en relleu una vegada més els beneficis de l'activitat física, amb l'existència de quantitat i quantitat de tutorials per fer-ne, per bé que no tothom estigui preparat per oferir-ne. Per això va destacar la campanya El Coplefc activa Catalunya, com a portal de referència, molt ben rebut en totes dues direccions: d'una banda pels i les professionals, ja que tenen un punt de referència per mostrar exercicis que es poden fer des de casa i, d'altra banda, per la ciutadania, que sap que en aquest lloc web tot el que trobarà està validat pel coneixement científic dels estudis reglats oficials i que és ofert per membres del COPLEFC.

Així mateix, M. Rubinat va destacar l'esforç del Col·legi a informar els professionals sobre totes les afectacions i les possibilitats laborals en les diverses fases 0, 1, 2 i 3 de la desescalada del confinament, així com ara mateix en la de represa, mitjançant l'apartat web de preguntes freqüents (FAQS). I la tasca que es farà perquè la ciutadania pugui conèixer a totes les instal·lacions de quins són els professionals que l'atén, com una eina més de conscienciació social per gaudir d'una bona pràctica d'activitat física. Per això va afirmar "cal exigir professionals qualificats, cal reivindicar els educadors físics esportius".

Per acabar la conversa, la nostra delegada a Girona va recordar: "estem «dissenyats» per moure'ns, ni malgrat la COVID no ens hem aturat, però hem de fer-ho amb responsabilitat".

La col·laboració amb Girona FM

Durant tot el mes de juliol, la col·laboració s'ha concretat en forma d'entrevistes en una secció del programa Els 4 rius, magazín matinal que informa de l'actualitat de Girona i de tot allò que afecta la seva població. Concretament, durant aquestes setmanes hi han passat, per les ones i via internet, les nostres companyes Cristina Borràs (enllaç), Sònia Jurnet (enllaç) i Maica Rubinat (enllaç), i també els nostres companys Eduard Kirchner (enllaç) i Quim Fontané Masó (enllaç). El darrer programa, que s'emetrà el proper dia 27 (11.30-12.00 h) presentarà una altra companya col·legiada, Laia Planella (col. 59361), graduada en CAFiE per l'INEFC Barcelona i màster en Neurorehabilitació de l'Institut Guttman i la UAB. No te la perdis.

El COPLEFC a Girona

Juntament amb Maica Rubinat Masot (col. 11593), que és la delegada, Marti Valverde Fresneda (col. 10029) com a coordinadora, us atendrà a la Delegació del COPLEFC a les terres gironines, que té la seu al carrer de Gaspar i Casal, 12, 4t 2a, o bé per telèfon al 972 21 90 86 o mitjançant correu electrònic: girona@coplefc.cat

D'acord amb les dades de la darrera Memòria (2019) del Col·legi, a la demarcació gironina hi ha 541 col·legiats i 17 associats.

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.