Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

La Plataforma ESPORT SOM TOTS, representació majoritària del sector

23/01/2020

Catalunya

La Plataforma ESPORT SOM TOTS, representació majoritària del sector de l'esport i l'activitat física del país, es presenta i exposa la seva disconformitat amb els continguts de la Proposició de Llei de l'esport i l'activitat física de Catalunya.

En la seva introducció, Pere Manuel ha destacat la importància que representen els membres de la Plataforma, que apleguen un rellevant 75% del sector. Així mateix ha situat el procés viscut per arribar fins a la situació actual: des del Pacte Nacional de l'Esport i l'Activitat Física a l'aparició d'una ILP inesperada i la presentació d'una Proposta de Llei no pactada en una veritable de debat conjunt, fet que ha acabat comportant la unió d'aquestes veus per posar damunt la taula la seva profunda inquietud. Acceptada l'existència futura d'una nova Llei, aquesta "hauria de considerar adequadament l'esport competitiu, afavorir un esport en edat escolar universal, promoure una activitat física saludable accessible per a la ciutadania, a més d'un esport universitari plenament reconegut i amb un finançament com el que es mereix". Com que això no es veu en el contingut de la Proposició, genera una inquietud, centrada especialment en la creació de la Unió d'Esports de Catalunya (UEC), amb competències públiques –atribuïdes per imperatiu legal– sobre la gestió de les polítiques esportives i de l'activitat física, tot afavorint un monopoli en l'emissió de les llicències i la gestió de les assegurances vinculades, la qual cosa, a la pràctica, encarirà l'accés a l'esport i l'activitat física i privatitzarà la gestió dels recursos econòmics públics per al foment de l'esport i l'activitat física.

Per la seva part, Toni Brocal, a més de donar a conèixer el que és la patronal de presideix, ha posat en relleu que les persones practicants d'esport i d'activitats físiques hauran de tramitar i pagar una llicència esportiva general per fer activitats físiques i esportives organitzades, amb independència de la durada i de la tipologia de l'espai on es duguin a terme. Això representarà una barrera econòmica més d'accés als estils de vida actius i saludables, per un cost que haurà d'assumir la persona usuària.

A continuació, Jaume Domingo ha insistit que la Proposició de Llei tal com està en aquests moments, no recull l'esport com un dret de la ciutadania. Ha remarcat l'exclusivitat a favor de la UEC en l'emissió de la llicència esportiva obligatòria i, per tant, la gestió de la corresponent assegurança que hi està associada. És a dir, una situació inadmissible i de risc, des del punt de vista del mercat de lliure competència. Amb tot, s'ha mostrat "esperançat que els grups parlamentaris assumeixin el text disponible actualment com a punt de partida i que realment treballin des del diàleg, amb generositat i  amb una veritable taula de diàleg i negociació".

També Cris Plaza ha volgut posar en valor la tasca municipal, i deixar ben clar que "l'esport no ha estat ben tractat pels governs, ja que no disposem ni d'un ministeri ni una conselleria popis". Igualment ha insistit a col·locar l'Administració local com a agent fonamental de l'activitat física, "com en el cas de l'Hospitalet, per la doble via de la inversió i  la despesa". En qualsevol cas, ha reclamat el dret de control des de les polítiques públiques. I que, com a organitzador d'esport popular, "no es poden permetre més taxes". Igualment, s'ha sumat al diàleg a fi de tenir una Llei "que ens serveixi a tots durant molts d'anys".

Finalment, Marta Carranza ha fet una reflexió positiva sobre "la situació en què ens trobem ara". La Plataforma i els seus integrants mostren el caràcter polièdric del sector. I ha posat en valor la tasca de les polítiques esportives públiques, que "han permès avançar en un procés democratitzador de la pràctica esportiva, juntament amb aquests agents que integren aquest sector polièdric, fins a convertir-la en un dret de ciutadania, un dret que ha de tenir un abast universal". També ha destacat que ara mateix tenim davant una veritable oportunitat: fer una Llei més moderna, adaptada als reptes del segle XXI, però que la Proposició al Parlament només representa un bocí del mosaic de l'esport, que la possibilitat de crear un monopoli trencaria l'entesa general i que l'encariment econòmic no faria més accessible la pràctica esportiva a la ciutadania". Per últim, no ha volgut passar per alt com a reptes la possibilitat de reivindicar polítiques esportives públiques i afavorir la desaparició del màxim de desigualtats en la pràctica esportiva.

Pere Manuel, com a portaveu de la Plataforma, ha donat pas a les preguntes, en què han intervingut Ramon Canela, fundador de la cadena de clubs de fitnes DiR, i tot seguit Pere Sust, president de la Federació Catalana per a l'Esport, Joan Carles Burriel, a títol individual i expert en legislació esportiva, els quals han expressat els seus dubtes i inconvenients de l'actual text que s'està començant a tramitar.

Com a cloenda, s'ha recordat als assistents que la Plataforma tindrà continuïtat en actes i accions en diverses línies que ja s'aniran anunciant progressivament, el primer dels quals és una taula de debat que se celebrarà el proper dia 3 de febrer a la seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya.

Tots els interessats poden adherir-se a la Plataforma ESPORT SOM TOTS.
Tota la informació de la Plataforma a  esportsomtots.cat.

Per veure l'acte de Presentació de la Plataforma ESPORT SOM TOTS al Col·legi d'Economistes de Catalunya. 
Plataforma-Esport-Som-Tots-Imatge-destacada.jpg (45 KB)


Aquesta notícia també es pot llegir a CDM, mitjà col·laborador

Noticia-CMD-PlataformaEsportSomTots.png (72 KB)

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.