Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

En les professions de l'esport, tots fem pinya contra l'intrusisme

14/01/2019

Catalunya

El final de la moratòria de la Llei 3/2008 permet exigir la professionalitat en la prestació de serveis d'activitat física i esport

A partir del dia 1 de gener de 2009 la moratòria que regia sobre el règim sancionador de la Llei 3/2008, de l'exercici de les professions de l'esport a Catalunya, ha deixat d'estar en vigor, per la qual cosa torna a ser de compliment obligat que les persones que presten serveis a la ciutadania en l'àmbit de l'activitat física i de l'esport siguin professionals. És a dir que siguin col·legiats o bé que figurin al Registre Oficial de Professionals de l'Esport de Catalunya (ROPEC). I alhora, comporta que qualsevol ciutadà pot exigir i, si s'escau, denunciar una pràctica d'intrusisme professional en els casos que preveu la Llei esmentada.

El COPLEFC, tot donant continuïtat a la campanya entre el col·lectiu que està treballant al nostre àmbit, sobre la necessitat de regularitzar la situació professional (vegeu vídeo), ara, amb la nova situació legislativa, des de tots els fòrums i per tots els mitjans que té al seu abast s'adreçarà als agents implicats, siguin professionals en situació irregular, futurs professionals que es vulguin incorporar al món laboral, com també ocupadors, empresaris i entitats que els representin, per evitar el pas següent, en cas d'incompliment, com és la denúncia.

El Col·legi, com a garant per a la ciutadania d'una pràctica professional de qualitat i deontològica, es veu obligat a insistir en aquesta campanya informativa, però també en el dret de denunciar els qui actuïn de manera irresponsable i sense respectar les persones que reben els seus serveis ni la resta de col·lectiu professional que sí que s'han format i obtingut una titulació reglada oficial.

I a més a més, el Col·legi també disposa d'una plataforma de denúncia, adreçada no solament als col·legiats i associats al COPLEF,  sinó que està oberta a tota la ciutadania, que podrà fer-ne ús amb anonimitat. El Col·legi, en cada petició que rebi en aquest sentit, estudiarà el cas i el traslladarà, si escau, a les autoritats esportives corresponents.

Cal recordar que el règim sancionador administratiu preveu multes de fins a 6.000 euros per una pràctica professional fraudulenta. I també pot comportar, durant un any, la suspensió de l'activitat i/o de l'autorització administrativa, la clausura de la instal·lació, la impossibilitat de rebre subvencions o ajuts públics, la prohibició d'accedir a cap instal·lació esportiva i la inhabilitació per organitzar activitats esportives. Finalment, també es podria produir la cancel·lació  de la inscripció o adscripció al ROPEC.  

I més enllà d'aquest procediment, hi ha també la via penal, que ja comporta tota una altra actuació judicial.

Reunió de la Comissió de Defensa de la Professió

Per tractar d'aquesta nova situació ja s'ha reunit la Comissió de Defensa de la Professió, integrada pels companys advocats Raquel Mirabet (col. 54263) i Jordi Prat (col. 5422), juntament amb l'assessor jurídic, Jorge Culleré, una trobada que tindrà caràcter periòdic, amb la presència del mateix president, Pere Manuel, i la vicepresidenta, Carmen Ercilla, com a màxims representants del col·lectiu i per posar en relleu la importància que té per al COPLEFC la defensa dels col·legiats i associats.

Després de la feina feta fins ara per aquesta Comisió, el Col·legi ja disposa d'un protocol d'actuació que no descarta cap via possible.

I pel que fa a denúncies, les primeres dades disponibles són que actualment s'estan estudiant una seixantena de casos, que s'han formulat utilitzant la plataforma de denúncies que es pot trobar al web del COPLEFC.

Comissio-20190115-DefensaProfessio-01.jpg (208 KB)

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.