Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

La salut s'entrena... amb les i els EFE

El COPLEFC treballa per posicionar el paper de les i els EFE en l'àmbit sociosanitari

Gaudir de salut exigeix no desatendre-la, no malmetre-la, i en aquesta tasca hi ha uns professionals específicament formats per a l'entrenament. Per això el COPLEFC treballa per posicionar les i els educadors físics esportius en l'àmbit sanitari. Aquest col·lectiu professional té un paper important en la salut i la recuperació de les lesions i les patologies, malgrat no ser personal sanitari. Ja que no solament acompanyen la ciutadania en general, ja sigui en col·lectius específics o bé des de la individualitat de cadascú, sinó també en la recuperació i la readaptació. I precisament per parlar d'això, el COPLEFC va reunir el dia 2 de juliol passat, amb Maica Rubinat Masot (col. 11593), com a  tècnica del Pla Nacional de Promoció de l'Activitat Fisica de la SGEAF i moderadora de la Trobada, un seguit d'experiències i aportacions que tenen a veure amb la salut, per poder-les presentar posteriorment de manera conjunta també a les administracions públiques i intentar difondre-les a la societat per beneficiar-se'n individualment i col·lectivament, després que l'evidència científica s'ha anat acumulant en el transcurs dels anys mitjançant la recerca sobre les ciències de l'activitat física i l'esport vinculades amb la salut.

Concretament, entre els experts educadors físics esportius (EFE) que van assistir a la trobada digital, es van donar a conèixer les experiències EUPAP, Osonament i, ja a títol individual, la de Marc Aguilar Rosell (col. 11854), en el seu cas com a EFE membre del grup CPEN de la Clínica Sagrada Família de Barcelona i del programa de readaptació cardíaca a l'Hospital CIMA. A partir d'aquestes experiències i amb voluntat des del COPLEFC de servir d'impulsor d'aquesta nova consciència, Dani Lara Cobos (col. 11699), com a coordinador de la campanya La salut s'entrena, en va exposar les línies mestres i els propers contactes que s'estan treballant, de moment les mútues sanitàries.

Així mateix, pel que fa a l'àmbit legal sobre la qüstió es va convidar el Consejo COLEF, mitjançant la Dra. Lidia Brea Alejo (col. 57496), assessora de l'Àrea en Educació Física i Esportiva per a la Salut, que va informar de la darrera Sentència 277/2021 del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, de reconeixement de les competències del grau CAFiE en exercici físic orientat a la salut.

Què és l'EUPAP?

El model europeu de prescripció d'activitat física, també conegut per la sigla EUPAP (European Model for Physical Activity Prescription) té com a finalitat implementar un model de prescripció i planificació de programes d'exercici físic individualitzat (PEFI) en l'àmbit sanitari, i fer-ho amb la creació de vincles amb l'àmbit esportiu i comunitari.

El desplegament a Catalunya es va iniciar el març del 2019, amb una vigència inicial de tres anys (fins al 2022), gràcies a un partenariat entre INEFC, COPLEFC, Secretaria de Salut Pública, Institut Català de la Salut, Secretaria General de l'Esport i de l'Activitat Física, Grup Serviesport SL, els consell esportius de les Garrigues,  de la Cerdanya, de la Segarra i el Club INEF de Lleida.

La participació del COPLEFC en el partenariat català permet reforçar el missatge a la societat que els responsables al capdavant del programa EUPAP-Cat són professionals, és a dir, persones qualificades. Són ells els qui estan darrere del disseny, la planificació, el seguiment i l'avaluació de cada programa d'exercici físic individualitzat (PEFI), amb coordinació amb l'equip sanitari d'atenció primària. Concretament s'està desplegant als centres de la ciutat de Lleida (barris de la Mariola i Centre Històric) i a la comarca de les Garrigues, gràcies a la participació dels EFE: Irene Cobo de Avilés (col. 58973), Anna Ribelles Porta (col. 13291) i Hèctor Carrión Gelabert (col. 59586), i Sebastià Mas Alòs, PhD (col. 12201) com a director de l'EUPAP-Cat.

Què és Osonament?

La UVic, el 2015 va iniciar la col·laboració amb Osonament, que és un centre de salut mental d'Osona encarregat de fer un seguiment de la gent amb trastorns mentals greus però que estan estables, és a dir, amb malaltia crònica. I es va començar per evitar la inactivitat física a conseqüència de la malaltia. Una tasca que després de tres anys es va integrar com un servei més de l'entitat i en què la graduada en CAFiE finalment ha passat a la plantilla, com a nova veta laboral. I la realitat és que "quan ens proven, ja no ens deixen anar", va esmentar Anna Puig Ribera (col. 8989), coordinadora del GREAF de la UVic.

I actualment, la UVic i el COPLEFC col·laboren per posar a l'abast un programa d'activitat física per a persones que ingressen a les unitats mentals dels hospitals, concretament a l'Hospital General de Vic. Cal tenir en compte que aquestes unitats dels hospitals són unitats tancades, on ingressen pacients amb brots aguts, que  comporten estades de dues, tres o quatre setmanes.

Concretament, s'hi integren píndoles de 30 a 45 minuts d'activitat física impartida per un/a EFE, a qui li és permesa l'entrada i treballa en grups reduïts, de 3-4 persones. Un programa absolutament adaptat, ja que la funció en aquest context és, a més de permetre el sentiment d'estar actiu físicament, distreure la ment dels pensaments negatius.

I això referma la significació de l'activitat física en la millora també de la salut emocional, un component cada vegada amb més pes. 

Després de les experiències

Tot plegat va permetre constatar diverses qüestions:

-La salut no és un bé que es pugui menystenir, com si fos immutable i perdurable, perquè la salut es pot malmetre, es pot perdre i això ocasiona costos individuals i col·lectius enormes, tal com qualsevol Departament de Salut de les diverses administracions públiques coneixen a bastament.

-Les i els EFE dedicats a la salut són uns titulats universitaris que tenen l'entrenament de la condició física com a base de la seva tasca professional, element que coadjuva a un estat de salut corporal i emocional favorable.

-La complementarietat i la col·laboració dels professionals vinculats d'una manera o altra a l'àmbit sanitari és més necessària que mai, perquè més enllà dels espais professionals, els destinataris de la seva activitat conjunta, és la ciutadania. Metges, infermeres, fisioterapeutes i educadors físics esportius han de trobar la manera d'articular-se, no són competidors.

Complementàriament, un altre resultat de la trobada digital és la voluntat del Col·legi de recollir les experiències, com a aportació bibliogràfica, que altres membres del col·lectiu tenen o hagin tingut, com les presentades, a fi de poder elaborar un coneixement i bagatge que faciliti pistes a professionals futurs.

En el torn obert de paraules, a més d'Anna Fillat Prat (col. 5778), Brigitte Burchartz (col. 6612) i Núria Nieto To (col. 9711), que  vas referir-se a altres àmbits d'intervenció personal, , el Dr. Xavier Peirau Terés  (col. 5712), en la seva doble condició de llicenciat en Medicina i en CAFiE, va reivindicar la noció de "planificació", pròpia i exclusiva de l'entrenament, i així evitar una altra terminologia que poc generar recels, com és la "prescripció". Una planificació d'entrenament aplicable a tota mena de col·lectius i persones, des d'una formació de CAFiE, estudis universitaris exclusius, perquè cap altre Grau ho fa, i "a més a més, ara amb un Sentència que ens ho reconeix clarament".

Precisament sobre el "fals debat" entre fisioterapeutes i EFE, Peirau va recordar que "aquest conflicte moltes vegades és més institucional que de les persones concretes professionals que estan treballant". I es va remetre a molts casos de professionals dels dos àmbits que treballen junts "i no hi ha cap tipus de problema".

Referint-se a la intervenció d'Anna Puig, va compartir que a més de la COVID, hi ha l'existència d'una altra veritable epidèmia, "que és el sedentarisme, però que també hi tenim una vacuna, que es diu exercici físic, activitat física. Segurament es necessitaran moltes dosis d'aquesta vacuna". Per acabar, va demanar l'autoconsciència del col·lectiu per administrar-la amb efectivitat. I finalment va reivindicar el treball en xarxa: "Cal conèixer-nos entre tots, autopotenciar-nos, compartir les diverses iniciatives, i ¿qui ha de ser el nexe d'unió? El COPLEFC". "La salut s'entrena del COPLEFC i la que ha fet el COLEF són imprescindibles", va concloure.


Trobada digital La salut s'entrena del 2 de juliol de 2021.


Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.