Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

Els partits polítics parlen... d'activitat física i esport

La majoria de l'arc parlamentari s'asseu per debatre sobre el futur de l'activitat física i l'esport al nostre país

Ahir (14/12/2017) va tenir lloc a l'INEFC Barcelona l'únic debat públic sobre activitat física i esport amb motiu de les eleccions del proper dia 21 de desembre. Moderat per Pere Manuel, president del COPLEFC, va tenir com a intervinents de les formacions amb representació parlamentària: Gerard Figueras, actual secretari general de l'Esport (Junts per Catalunya); Josep Monràs, alcalde de Mollet del Vallès (PSC); Anna Caula, exjugadora, entrenadora de bàsquet i diputada al Parlament (ERC); Alberto Villagrasa, advocat i diputat al Parlament (PP), Javier Rivas, esquiador, emprenedor informàtic i diputat al Parlament (C's) i Toni Salado, advocat (Catalunya en Comú-Podem).

Malgrat que aquestes eleccions estan molt focalitzades en qüestions que van més enllà dels temes habituals del debat, la Fundació Catalana per a l'Esport no va voler deixar passar l'oportunitat d'organitzar l'acte, i va comptar novament per fer-ho possible amb el suport del COPLEFC,  INEFC, INDESCAT i ACDE. És sens dubte una bona manera per insistir i fer visible el nostre àmbit com un element de debat polític i electoral.

Els temes que Pere Manuel va plantejar als polítics eren aspectes concrets, que s'han de poder resoldre en la propera legislatura, amb incidència directa en la vida dels professionals de l'activitat física i de l'esport, com també dels ciutadans.

Concretament, les qüestions que van anar sortint van ser: la possibilitat de disposar d'una Conselleria dedicada exclusivament a esport i activitat física; la inclusió de 3 hores lectives com a mínim en els currículums escolars; tot seguit, quins han de ser els professionals vinculats amb la prescripció d'activitat física des de l'àmbit sanitari; també es va demanar el posicionament respecte de la possible rebaixa de l'IVA en les activitats esportives, i, finalment, es va tornar a situar damunt la taula la modificació de la Llei 3/2008, de l'exercici de les professions de l'esport a Catalunya.

Aquests van ser els àmbits que sintetitzaven el conjunt de preguntes plantejades pel públic assistent i de qualsevol interessat en el debat que prèviament s'havien efectuat a la Fundació Catalana per a l'Esport a fi de ser traslladades als partits polítics.

Primerament, una constatació respecte de l'anterior debat organitzat per la Fundació Catalana per a l'Esport, va ser l'interès demostrat pels partits per tenir-hi veu, la qual cosa comença a normalitzar la situació del que suposa el nostre àmbit en la vida pública. Igualment, cal ressaltar la capacitat de diàleg entre tots els intervinents, malgrat l'existència de clares discrepàncies sobre algunes qüestions.

Després del debat dels participants a l'escenari, el públic va formular algunes preguntes, especialment centrades en el nombre d'hores lectives, l'existència d'un cos d'inspecció que vetlli pel compliment de la llei en la prestació de serveis d'activitat física i esportiva, així com la regulació de la formació dels professionals que han d'impartir aquests serveis. També es va sentir alguna veu de queixa sobre la manca de concreció en el pas de les paraules en actuacions precises en benefici del sector i de la ciutadania.

Debat21-D-INEFC-0142.jpg (1.90 MB)Com a conclusions

Del debat, plantejat pel moderador en to de pregunta i respostes, per bé que no en tots els casos eren idees senzilles, sinó que es van desenvolupar a tall de reflexions, es poden destacar algunes idees:

-La consideració majoritària de no necessitar una conselleria, sempre que hi hagi bona dotació pressupostària i que la Secretaria estigui al Departament de la Presidència.

-La reclamació d'una tercera hora com a mínim de l'assignatura d'Educació Física, amb voluntat d'estudi del mecanisme per incorporar-la, sigui de manera instrumental o en combinació amb altres matèries.

-La necessitat de la presència en l'àmbit sanitari també de professionals de CAFiE, en la resposta del sistema de salut amb motiu de la prescripció d'activitat física.

-La no coincidència en l'aplicació d'una reducció de l'IVA, que passi del 21% actual per a les activitats esportives, a un 10% o fins i tot un 4%, segons els diversos partits presents.

-La necessitat de modificar la Llei 3/2008, perquè les darreres incorporacions efectuades van "aparèixer" absolutament sense consens previ.

Més enllà, l'acte, que va ser retransmès en directe per Periscope, va deixar altres consideracions, com el reconeixement de J. Monràs de la bona feina feta pel secretari general de l'Esport; el qual també va destacar el model que suposa la ciutat de Mollet del Vallès. Bones mostres de fair play, sens dubte. La voluntat de transversalitat i suport a l'esport, manifestats per Anna Caula. La necessitat de valorar les implicacions i el cost que tenen les mesures proposades en política, tal com van assenyalar A. Villagrasa i J. Rivas. O la consideració d'una mesura específica del seu programa electoral que va llegir T. Salado.

Segur que hi haurà més oportunitats per continuar-ne parlant, que la mateixa Fundació Catalana per a l'Esport continuarà facilitant. I perquè tots els polítics presents també s'enduguessin "deures", des del COPLEFC es va lliurar a cadascun dels intervinents un decàleg d'actuacions polítiques necessàries al més aviat possible. (15/12/2017)

Debat21-D-INEFC-0135.jpg (19 KB)

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.