Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

El Dia de l'Educació Física al Carrer 2018

25/04/2018

Educació Catalunya
Avui, 25 d'abril, moltes places i carrers de tot el país s'han omplert d'Educació Física

En una jornada festiva, l'assignatura d'Educació Física ha mostrat la seva realitat quotidiana, tot posant en relleu els valors i la capacitat de socialització que la caracteritzen, sempre seguint una pràctica rigorosa i alhora variada, atractiva i divertida, promoguda pels mestres i professors d'Educació Física, professionals que agrupa el COPLEFC.  

Complementàriament, tots els actes duts a terme han servit per sensibilitzar la població perquè practiqui o incrementi el seu volum d'activitat física, pels beneficis que comporta per a la salut individual i col·lectiva.

La iniciativa ha estat  coordinada i centralitzada a Catalunya pel Col·legi de Professionals de l'Activitat  Física i de l'Esport de Catalunya (COPLEFC) i compartint protagonisme amb els centres educatius. En total, les darreres dades d'inscripcions recollides són les següents: 131 centres educatius i un conjunt 13.692 alumnes (tot superant àmpliament les dades de l'edició 2017, amb 74 centres i 7.462 alumnes), de poblacions de tot Catalunya, des d'Ulldecona fins a Roses, a més de Girona, Lleida, Tarragona i Barcelona.

L'esdeveniment també ha gaudit del col·laboració de les institucions, des de la mateixa Secretaria General de l'Esport, la Unió de Consells Esportius de Catalunya (i amb l'adhesió explícita dels Consells Esportius de l'Hospitalet, d'Osona i de l'Anoia) i l'Ajuntament de Barcelona, a més de la Fundació Catalana per a l'Esport.

DEFC-20180425-WA0006.jpg (309 KB)DEFC-20180425-WA0018.jpg (301 KB)
Classe d'Educació Física davant el Monestir de Sant Cugat de Vallès i durant la lectura del Manifest DEFC 2018.

DEFC-20180425-WA0031.jpg (392 KB)
El DEFC a Tarragona.


Acte central a Sant Cugat del Vallès
L'acte central del Dia de l'Educació Física al Carrer a Catalunya s'ha dut a terme a Sant Cugat del Vallès, aprofitant la seva condició de Ciutat Europea de l'Esport 2018. Hi han participat un total de 13 centres, 10 escoles de primària i 3 instituts de secundària, amb més de 1.300 alumnes fent la seva classe d'Educació Física per carrers, parcs i espais de tota la ciutat (els centres participants han estat: els instituts Joaquima Pla i Farreras, Arnau Cadell i Angeleta Ferrer i Sensat, juntament amb les escoles Joan Maragall, Ferran i Clua, Pins del Vallès, Turó de Can Mates, Ciutat d'Alba, la Floresta, Pureza de Maria, Gerbert d'Orlhac, Catalunya i Collserola).

Institucionalment, Eloi Rovira, com a regidor d'Esports de l'Ajuntament, i Pere Manuel, en qualitat de president del COPLEFC, han seguit amb atenció la lectura del manifest que s'ha fet al costat de la magnificent plaça del Monestir, llegit per tres alumnes participants i que posa en valor tot el contingut i significat del Dia de l'Educació Física al Carrer. Finalment, P. Manuel només ha volgut mostrar l'agraïment a tots els que han col·laborat a fer possible aquesta nova edició del DEFC: mestres, professors i alumnes, així com les facilitats de l'Ajuntament per donar lluïment a la jornada. Tot seguit, en el seu breu parlament, el regidor E. Rovira també ha agraït la voluntat de fer possible aquesta activitat, així com assenyalar el significat del 2018 per a Sant Cugat com a Ciutat Europea de l'Esport i la mà estesa al COPLEFC per trobar altres motius de col·laboració.

Per la seva part, els alumnes participants, en els seus comentaris posteriors a la classe, han deixat constància en resposta a la televisió local de la importància que té l'assignatura i la matèria per assumir uns bon hàbits per a la vida, així com les oportunitats de socialització que facilita, a més de mostrar-se partidaris de l'existència de 3 hores en el currículum escolar, tot compartint la mesura que es reivindica des del DEFC.  

Cal destacar que el Manifest del DEFC 2018 reivindica l'Educació Física com a:

  • - Eina fonamental per al desenvolupament integral i integrador dels nostres infants que reporta beneficis físics, psíquics i socials.
  • - Mitjà idoni per fomentar estils de vida actius i saludables per trencar els elevats índexs de sedentarisme i obesitat.
  • - Escenari immillorable d'aprenentatge personal, social i cultural que permet construir i desenvolupar les actituds i els valors necessaris per viure i conviure en societat.

Per donar més relleu i ressò en aquesta edició també s'han facilitat materials de divulgació i recursos web que serveixen per identificar l'esdeveniment, així com per utilitzar a les xarxes socials, a més del manifest, síntesi del valor que té el Dia de l'Educació Física al Carrer.

Concurs Fotogràfic
La participació en aquesta proposta que arriba a la tercera edició a Catalunya que no vol acabar aquí, ja que el DEFC també ha previst un Concurs Fotogràfic per mostrar amb instantànies totes les vivències i essències que inclou una classe d'Educació Física. Es poden penjar fotos entrant al web del Dia de l'Educació Física al Carrer: www.defc.cat.

El DEFC a l'Estat espanyol
Des de la iniciativa del professor d'Educació Física Fran Flórez, que el 2011 va sortir a la localitat de Laviana (Astúries) a fer una classe al carrer, el DEFC ha anat augmentant any rere any i Catalunya hi participa activament des de fa tres anys, amb una trajectòria ascendent que ens situa en la primera posició, tant pel que fa a volum de centres com d'alumnes que hi prenen part.

ConsejoCOLEF-DEFC2018-F2.jpg (134 KB)
Distribució territorial de centres participants al DEFC
.

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.