Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

El COPLEFC, amb la Ciutat Europea de l'Esport 2018

27/11/2018

Barcelona

Els dies 23 i 24 de novembre el Col·legi va donar suport a Sant Cugat com a CEE amb el Ple de Comissions d'Experts i altres actes rellevants 

La Casa de Cultura va ser el lloc seleccionat de Sant Cugat del Vallès, que té la condició de Ciutat Europea de l'Esport (CEE) 2018, per acollir durant dos dies un seguit d'actes que van aplegar les comissions d'experts del Col·legi, d'acord amb els cinc àmbits professionals constituïts: Educació, Esport i Rendiment, Activitat Física i Salut, Activitat Física al Medi Natural i Turisme, i Gestió i Economia de l'Esport.

En la introducció de la trobada, Pere Manuel va posar al dia els experts del Col·legi, després de l'assistència del COPLEFC al Congrés Estatal d'Ordenació de l'Activitat Física i l'Esport (celebrat a Las Palmas de Gran Canaria els dies 15-16 de novembre) amb la denominació d'educador físic esportiu com a etiqueta identificativa de la nostra professió, entre altres aspectes debatuts. Una nomenclatura que es va aprovar tot seguit, el dissabte dia 17, al Ple del Consejo COLEF, en què es va constatar el moment de cruïlla històrica professional que estem vivint amb la proposta de noves lleis de l'esport, tant a nivell estatal com a Catalunya. Precisament aquesta Llei de l'esport i l'activitat física que està enllestint la Secretaria General de l'Esport va ser traslladada a les comissions, amb la voluntat que hi puguin fer aportacions constructives i millorar-la per al conjunt dels professionals del nostre sector. D'altra banda, el Ple de les Comissions d'Experts, que té un caràcter periòdic, serveix per donar a conèixer a la resta d'integrants experts el seguit d'actuacions que s'han dut a terme respectivament, així com els projectes futurs. En paral·lel a aquesta feina de les comissions, dissabte també va tenir lloc una sessió de la Junta de Govern, amb la presència dels diversos vocals i delegats territorials.

Actes de suport a les dones

cartell_DINA4_campanya_esport-001.jpg (142 KB)Atès que el dia 25 se celebrava el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones, el COPLEFC va aprofitar per presentar el document Jo sí incorporo la perspectiva de gènere a les Ciències de l'Activitat Física i l'Esport. Decàleg per a professorat universitari i personal investigador de CAFiE, elaborat per les professores de l'INEFC de Barcelona Pedrona Serra (col. 53642), Susanna Soler (col. 10815) i Anna Vilanova (col. 12570). I es va viure un debat sobre un tema de plena actualitat, com són les necessàries “Mesures de prevenció davant conflictes sobre la intimitat a l'activitat física i l'esport”, en què van participar Araceli Serrano, agent dels Mossos d'Esquadra; la psicòloga Vanesa Fernández, de la Fundació Esportsalus, i Pilar Polo, de la Fundació Vicki Bernadet; l'acte va ser moderat per Mariona Corbella (col. 5379), directora de la mateixa Fundació Esportsalus (que dona resposta a les necessitats socials actuals a través del disseny i la prestació de programes de formació, prevenció, assistència i reinserció en els àmbits psicològic, mèdic i social).

Prèviament al debat, la secretària del Col·legi, Elisabeth Boloix, va llegir el Manifest del món de l'esport per a l'eliminació de la violència envers les dones, que entre altres consideracions i propòsits, posa en relleu la voluntat i el compromís d'“avançar en la construcció d'una societat i un esport que camini amb uns valors allunyats de qualsevol tipus de violència, des del respecte, el treball en equip, la lluita, l'esforç i la superació”. Com a conclusions del debat de cara als professionals es va posar en relleu la necessitat de disminuir riscos, disposar de protocols clars d'interactuació en situacions de possibles conflictes amb la intimitat i considerar que les accions que es duguin a terme siguin realment pedagògiques, ja que “els mestres i els professors tenen la guarda dels pares, que suposa una gran responsabilitat, una guarda possible per educar”, va afirmar Pilar Polo. El consens general dels assistents va ser que cal continuar treballant sobre la qüestió per millorar i aconseguir eliminar el problema des del coneixement i l'educació de tots els agents de la societat implicats.
DebatConflictesAbus.jpg (236 KB)
Un moment de la lectura del Manifest del món de l'esport per a l'eliminació de la violència envers les dones. En primer terme, Elisabeth Boloix, i  al fons, les intervinents a la sessió de debat sobre  “Mesures de prevenció davant conflictes sobre la intimitat a l'activitat física i l'esport”.

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.