activitat-fisica-i-salut-4 Actualitat - COPLEFC
Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

Continuem visibilitzant l'EUPAP

El programa EUPAP rep el suport econòmic del COPLEFC i la Diputació de Lleida

L'EUPAP o model europeu de prescripció d'activitat física, tal com ja hem informat des del Col·legi en altres ocasions, ja sigui mitjançant l'exposició dels continguts i de la fase pilot durant el 2019 (Docusport.cat) i des d'aquest mateix web, a més de les informacions sobre el progrés del programa que des de la Comissió d'Experts en Activitat Física i Salut s'han anat detallant en trobades col·legials, especialment les reunions de l'Assemblea General, ara ha viscut una nova oportunitat divulgativa, d'acord amb la presentació als mitjans i la ciutadania que en va promoure la Diputació de Lleida.

Així, el 27 de maig, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat del diputat de Salut Pública, Albert Bajona, van acollir el nostre company Sebastià Mas i Alòs (col. 12201), membre de la Comissió d'Experts d'Activitat Física i Salut, i alhora subdirector de Suport i Innovació de l'INEFC de Lleida,  per recordar les característiques del projecte EUPAP. Una nova oportunitat de divulgació en què Sebastià Mas va insistir en la història del programa: durant l'any 2019 es va fer l'estudi d'aplicabilitat per adaptar-lo a la nostra llengua i cultura com a pas necessari perquè entre les anualitats 2020-2022 es dugui a terme el període d'intervenció més específic, malgrat que l'any passat es va haver d'adaptar a la situació de pandèmia inesperada que ens ha afectat.

Com es va destacar en la trobada, la investigació forma part del programa de recerca científica en l'àmbit de la salut de la demarcació de Lleida, amb el suport de l'Àrea de Salut de la Diputació de Lleida, la Unió Europea, el Departament de Salut, l'INEFC i el Col·legi Oficial de Llicenciats en Educació Física i de l'Esport de Catalunya (COPLEFC).

El programa global europeu, finançat des de la Unió Europea amb 2,2 milions d'euros per al conjunt de països de la UE, a Catalunya s'ha concretat en 166.000 euros, als quals s'han sumat les aportacions respectives de la Diputació de Lleida i del COPLEFC, totes dues corporacions amb una injecció de 30.000 euros.

A la mateixa roda de premsa, Joan Talarn va recordar que durant la pandèmia es va haver de fer alguna modificació quant al seguiment, ja que va caldre fer-la virtualment i per això mateix es van enregistrar diversos vídeos que van assolir en conjunt més de 100.000 visites a les xarxes socials: la sèrie de vídeos T'animes a córrer? i Tens 15 minuts per a tu?, ajudaven al manteniment de l'activitat física a tot tipus de persones durant les primeres setmanes de la pandèmia i podien esdevenir un complement de les actuacions que calgués dur a terme de manera individualitzada als pacients derivats.

Els materials audiovisuals, integrats en el programa, són continguts que ajuden a mantenir estils de vida actius i saludables, que serviran de complement de l'actuació dels EFE (educadors físics esportius) en l'àmbit dels centres d'atenció primària, com a nous professionals a l'abast de metges i infermeres per implementar les seves prescripcions.

La finalitat de la roda de premsa es va assolir mitjançant la divulgació a través de mitjans de comunicació no solament de l'àmbit de Lleida, sinó també d'abast nacional: La Mañana, Segre, La República i 3/24-Comarques.





Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.